Potaje de Garbanzos – Spansk kikärtsgryta med Luna Beberide

Finca Luna Beberide (Nyhet)

Art.nr. 252801

Finca Luna Beberide (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, fikon, oregano, peppar, svarta vinbär och vanilj. Läs mer…


149 kr

Du behöver

Potaje de Garbanzos

450 g torkade kikärtor
225 g bacon av hög kvalité
250 g ben från skinka
250 g blandade köttben, märgben et cetera
250 g spansk chorizo
1 liten lök, hackad
1 mogen tomat, hackad
½ grön paprika, hackad
2–3 vitlöksklyftor, skivad
1 lagerblad
5–7 dl kycklingfond, även vatten fungerar
Krm saffran
3 medium stora potatisar
Havssalt
Peppar

Tvätta bönorna i kallt vatten och plocka bort dem som inte ser perfekta ut. Lägg i en skål och täck med saltat vatten och låt bönorna ligga i kyl över natten. Häll sedan av bönorna i ett durkslag och skölj bort allt vatten. Det går även bra att använda färdiga bönor men att göra dem från torkade blir lite godare i vår mening.

I en stor gjutjärnsgryta lägg i bacon, alla ben, lök, tomat, paprika, vitlök samt lagerbladet. Fyll på med ca 4.5 cm kycklingfond och koka upp till ett försiktigt kokande. Skumma av eventuellt skum som uppstår. Sätt på ett lock och låt sjuda i ca 30 minuter.

Tillsätt sedan bönorna och låt sjuda i ytterligare 30 minuter. Rör i saffran och låt koka i ytterligare 30 minuter tills dessa att bönorna är möra och inte överkokta. Det kan vara en idé att kika till dem då och då under denna sista 30-minutersperiod.

Lyft sedan ut alla ben och skrapa loss allt kött, försök även få ut märgen om ni använder märgben. Lägg sedan tillbaka köttet i grytan samt tillsätt potatisen och låt sjuda i ytterligare 30 minuter.

Smaka sedan av tillsammans med salt och peppar samt servera med nybakat surdegsbröd och ett glas Finca Luna Beberide!

Hoppas det smakar!


Nästa inlägg