Fabien Demois – En intervju med en ekologisk och biodynamisk vinodlare i Chinon

Hej Fabien.

 

Hur länge har du drivit Domaine Fabien Demois

Jag tog över driften år 2008 men har arbetat heltid sedan 2005 tillsammans med min mor som då drev företaget. Men jag har varit med och hjälpt till sedan jag var barn. Vi är ett familjeföretag och är inne på vår femte generation.

 

Hjälper din fru även med driften?

Min fru arbetar som ridinstruktör och ger ridlektioner till barn och vuxna här på vingården. Vi har även två barn på 1 ½ samt 3 ½ år men trotts allt det så hjälper hon till med mycket administration samt hanteringen av orders. Även barnen hjälper till på sitt sätt.

 

 

Det låter som att många besöker er vingård?

Ja, folk besöker oss dagligen för alla rid-aktiviteter som min fru arrangerar här på vingården. Vi har även 6 personer som arbetar heltid hos oss. Totalt sätt har förfogar vi över 35 hektar mark.

 

Vilken personlig touch har du bidragit med till ert familjeföretag?

Vår konvertering till ekologiskt är nog mitt största och viktigaste bidrag. Jag har alltid haft viljan att vi utvecklas i den riktningen, vilket stämmer överens med mitt sätt att leva och min livsfilosofi. Vi påbörjade vår ekologiska konvertering 2010 och var klara 2013. Med det sagt, så har mina föräldrar alltid aktivt bearbetat vår jord på ett sätt som legat i linje med ekologiska principer.

 

Har ni tagit ytterligare ett steg nu när ni certifierat er som biodynamiska?

Ja, det kändes som en naturlig utveckling att försöka få till ett harmoniskt och balanserat ekosystem. Efter väldigt mycket arbete och research så började vi år 2015 att arbeta enligt biodynamiska principer. År 2020 fick vi alla biodynamiska certifikat.

 

Märker ni någon skillnad?

Ja absolut, vinrankorna har blivit starkare med bättre motståndskraft mot sjukdomar. De är i bättre balans. Vinerna är mer intensiva och har en utökad aromatisk komplexitet. Det är verkligen en succé!

 

Er Chinon görs på 100% Cabernet Franc. Kan ni berätta något om denna druvsort och hur den har utvecklats under senare år?

Ja det stämmer, Cabernet Franc är vår appellations emblematiska druvsort. Historiskt sett så var viner från Chinon ganska tanninrika och gröna i stilen. Det var vin som man glömde bort ett par år i källaren innan man drack dem. Men detta har helt ändrats nu i och med den globala uppvärmningen som bidragit till att vi gör mjukare och lenare viner. Innan år 2000 så brukade vi räkna de bra åren men efter år 2000 så räknar vi de dåliga åren i stället! Vi har idag mer sol under sommaren och skördar tidigare vilket ger mer hälsosamma druvor.

 

Har ni ändrat er vinifikation?

Ja, idag föredrar jag en kortare jäsning under lägre temperaturer jämfört med tidigare. Detta ger mer aromatisk karaktär och extraherar mindre tuffa tanniner. Målet är mjukare och mer aromatiska viner samtidigt som vi vill behålla friskheten och livligheten som är så typisk för viner från Chinon.

 

Har ni ändrat er vinifikation på något innovativt sätt?

Ja, vi har arbetat väldigt nära ett enologiskt laboratorium och studerat ett urval av de olika jästsorter som naturligt förekommer på druvklasarna i vår domän. Vi gjorde därefter ett flertal mikrovinifieringar med ett tydligt uppsatt smakmål. Till slut valde vi ut 3 jästsorter som bäst passade detta smakmål. Vi ympar nu med dessa jästsvampar. Vi har efter detta vunnit kvalitet och aromatisk komplexitet samtidigt som vi bevarat vår terroir och vår egen identitet.

 

Har ni nyligen gjort några andra spännande innovativa projekt?

Ja, nyligen planterade jag fyra nya druvsorter IGP i stället för AOP. Detta var druvor från Tyskland; Muscarisse, Sauvignier, Cabernet Corti och Prior. Dessa druvor är resistenta mot många sjukdomar och gör att fytosanitär behandling av dem kan undvikas. Framgent så kommer jag även experimentera med vin utan sulfat.

Tack för detta!

 


Föregående inlägg
Nästa inlägg