Ugnsbakad vitkålsrulle i filodeg

Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé

Art.nr. 602601

Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av röda vinbär, krusbär, smultron och svartvinbärsblad. Läs mer…


Du behöver

Vitkålsrulle

1,1 kg vitkål, urkärnad och strimlad
1 medelstor lök, skivad
1 matsked havssalt
230 g tärnad bacon
⅔ dl baconfett, olja, smör eller ister
1 1/2 tsk socker
Havssalt, efter smak
Nymalen svartpeppar, efter smak
14 ark filodeg, tinad
Vanlig yoghurt, eller gräddfil, valfritt

Gör så här:

Lägg strimlad vitkål och skivad lök i en stor icke-metallisk skål och strö över 1 msk salt. Blanda och låt stå i 2 timmar. Häll av och krama ur så mycket fukt som möjligt.

Stek bacon i en stor stekpanna tills det är knaprigt. Ta bort bacon och lägg åt sidan, och fräs kål, lök och socker i baconfett, tillsätt mer olja, smör eller ister om det behövs. När kålen är mör, blanda i bacon och krydda efter smak.

Vänd ut den kokta kålen på en plåt och bred ut den för att svalna till ljummen temperatur. Dela filodegen i 2 högar (7 ark vardera). Håll den alltid täckt med plastfolie eller en ren lätt fuktad handduk så att den inte torkar.

Värm ugnen till 220°. Klä en stor plåt med bakplåtspapper. Lägg ytterligare en bit bakplåtspapper på en arbetsyta och lägg ner 1 ark filodeg; pensla lätt med olja, smält smör eller smält ister. Toppa med ytterligare ett ark filodeg och pensla. Fortsätt tills alla 7 ark är använda.

Lägg hälften av kålblandningen i en 6cm bred remsa på den nedre 1/3 av filodegen. Vik in vänster och höger sida och pensla med olja. Rulla filon bort från dig, använd bakplåtspapper som hjälp. Lägg rullen med sömmen nedåt på förberedd bakplåt och pensla utsidan med olja, smör eller ister. Upprepa med återstående filo och fyllning, gör en andra rulle.

Grädda i 30 till 40 minuter eller tills de är gyllene. Låt stå 15 minuter innan du skär upp bitar.

Servera med vanlig yoghurt eller gräddfil, om så önskas, och njut.


Föregående inlägg
Nästa inlägg