Varm Zucchini och brödsallad

Pink Pet

Art.nr. 639501

Pink Pet

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

I doften finns intensiva toner av jordgubbar men också toner av rosor och viol. I smaken har vinet en väl balanserad syra och en viss struktur vilket gör att vinet är också ett perfekt matvin. Även i smaken finns tydliga toner av Jordgubbar och en del hallon. Läs mer…


Du behöver

Zucchini och brödsallad

3 medelstora zucchini (ca 450 g), putsade
Havssalt
Svartpeppar
1 cm tärningar dagsgammalt bröd (140 g), t.ex. surdeg
4 matskedar olivolja
1 knippe salladslök, tunt skivad i vinkel (ca 4 1/2 dl)
1 tsk torkad oregano
1 matsked plus 2 teskedar lönnsirap
1 stor vitlöksklyfta, finriven
1 matsked plus 1 tesked risvinäger
2 tsk dijonsenap
1 ⅛ dl Castelvetrano eller andra gröna oliver, urkärnade och rivna i halvor
2 dl bladpersilja

Gör så här:

Skiva en zucchini till 6 mm tjocka mynt. Skiva de återstående 2 zucchini på tvären i 5 cm långa stycken; tryck på varje stycke med handen (och kroppsvikten) för att krossa biten så att de två rundade sidorna blir tillplattade, riv sedan i lagom stora bitar. Tillsätt all zucchini i ett stort durkslag i diskhon, strö över en tesked salt och blanda. Låt rinna av i cirka 30 minuter.

Medan zucchinin rinner av, värm en stor stekpanna till medium värme. Tillsätt brödet och rör ofta med en träslev tills det är lätt brynt och börjar torka, detta tar cirka 5 minuter. Tillsätt 2 msk olja, salladslöken och 1/2 tsk torkad oregano och rör tills brödet är jämnt täckt. Smaka av med salt och peppar och fortsätt tillaga, rör om då och då, tills brödet är knaprigt och jämnt brynt, 5 till 7 minuter. Salladslöken ska vara något skrumpnad och brynt.

Tillsätt 1 msk lönnsirap i pannan. Rör blandningen ofta till dess att brödet är jämnt belagt och sirapen har karamelliserats, detta tar 2 till 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och ställ åt sidan så krutongerna kan svalna något medan du avslutar salladen.

I en stor skål, vispa ihop vitlök, vinäger, senap och 1/2 tsk vardera salt och peppar med de återstående 2 msk olivolja, 2 tsk lönnsirap och 1/2 tsk oregano.

Överför den avrunna zucchinin till en ren kökshandduk och torka den. Lägg i bunken med dressingen och rör om. Överför krutongerna till skålen samt tillsätt oliverna och persiljan, och rör blanda allt försiktigt. Krydda med salt och peppar och servera genast.

 


Föregående inlägg
Nästa inlägg