Fransk löksoppa med gruyéreost

Domaine de la Bournaire

Art.nr. 579901

Domaine de la Bournaire

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, vita vinbär och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. Läs mer…


Du behöver

Fransk löksoppa med gruyéreost

6 stora gula lökar, fint skurna
4 msk extra virgin olja
2 msk smör
1 tsk socker
Salt
2 vitlöksklyftor, finhackad
1.9 l köttfond, eller kycklingfond
1.2 dl torr vitt vin, eller vermouth
2 lagerblad
1 msk färsk hackad timjan
½ tsk svartpeppar
2 msk brandy (inte ett måste)
8 skivor baguette/gott franskt bröd, 2cm skivor
3dl Gruyèreost

Nyckeln till en perfekt fransk löksoppa är två saker. En riktigt bra köttbuljong samt att löken får karamelliseras vilket tar nästan 40 minuter.

Gör så här:

Häll 3 msk olja i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnspanna och värm till medium värme.  Tillsätt den fint skurna löken och rör runt så att all lök täcks av oljan. Löken ska vara skuren från rot till blast.

Tillaga löken i 15–20 minuter tills den har mjuknat. Höj sedan värmen till medium hög och tillsätt den resterande olivoljan, smöret och låt koka vidare i ytterligare 15 minuter tills löken början bli brunfärgad. Det är viktigt att röra ofta under denna process.

Tillsätt sedan socker för att ytterligare hjälpa karamelliseringen samt 1 tsk salt och tillaga i ytterligare 10 till 15 minuter. Precis innan det känns klart så tillsätt den hackade vitlöken och tillaga i ytterligare en minut.

Häll sedan i vinet och deglasera botten så att alla smakämnen lossnar och blandas med löken. Tillsätt sedan fonden, av god kvalité, lagerblad samt timjan och få upp värmen så att soppan sjuder. Lägg på ett lock och sänk värmen till låg värme men så att den sjuder lätt. Tillaga i ytterligare 30 minuter.

Smaka sedan av med salt & peppar samt en skvätt brandy om ni så önskar.

Ca tio minuter innan soppan är klar så kan ni skära upp baguetten och rosta den lätt i ugnen i ca 5 minuter. Ta sedan ut och lägg på ett generöst lager med riven ost. Ställ sedan in i ugnen tills dessa att osten har smält.

Hoppas det smakar!


Föregående inlägg
Nästa inlägg