Kyckling på 12 sätt


Kyckling är en av världens mest populära rätter. Här kommer 12 olika sätt att tillaga kyckling med exempel på några av världens mest älskade recept.
Recepten nedan är förenklade recept. Sök på vår receptblogg för att finna ännu fler. https://www.vinia.se/blogg/vin-och-vanner/sok/kyckling
- Friterad Kyckling: Detta är en klassisk sydstatsrätt från USA, där kycklingbitar paneras och sedan friteras till perfektion.
- Chicken Tikka Masala: En populär indisk rätt, bestående av kryddig kyckling marinerad i yoghurt och sedan tillagad i en tjock tomatsås.
- Kyckling Parmigiana: Italiensk-amerikansk rätt där kycklingpanerad kyckling täcks med tomatsås och smält ost.
- Coq au Vin: En traditionell fransk rätt där kyckling långsamt kokas i rödvin med lök, champinjoner och bacon.
- Jerk Chicken: Ett känt rätt från Jamaica, där kyckling marineras i en kryddig blandning innan den grillas.
- Kyckling Katsu: Japansk rätt där kycklingbröst paneras i panko (japanskt ströbröd) och sedan friteras.
- Kyckling Adobo: En filippinsk rätt där kyckling marineras och kokas i en blandning av sojasås, vitlök och vinäger.
- Butter Chicken: En klassisk indisk rätt med kryddig, marinerad kyckling som kokas i en rik, smörig tomatsås.
- Piri-Piri Kyckling: Ett populärt rätt från Portugal, där kyckling marineras och grillas i en stark chili-baserad sås.
- Kyckling Shawarma: Mellanösterns gatumat, där kryddig kyckling grillas och sedan serveras i pitabröd med grönsaker och sås.
- Kyckling Souvlaki: En grekisk rätt där kycklingbitar marineras, träs på spett och grillas.
- Kyckling Enchiladas: En mexikansk rätt där tortillas fylls med kyckling, rullas upp och täcks med chilisås och ost, sedan gräddas.
- Friterad Kyckling
- Ingredienser:
- 1 kg kycklingdelar
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk paprika
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- Olja för fritering
- Instruktioner:
- Blanda mjöl, paprika, salt och peppar i en stor plastpåse.
- Lägg i kycklingbitarna, en i taget, och skaka för att täcka dem med mjölblandningen.
- Värm olja i en stor stekpanna över medelhög värme.
- Lägg i kycklingbitarna och fritera dem tills de är gyllenbruna och genomkokta, cirka 10-12 minuter per sida.
- Ingredienser:
- Chicken Tikka Masala
- Ingredienser:
- 500g kycklingbröst
- 2 msk tikka masala krydda
- 2 msk olivolja
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 400g krossade tomater
- 2 dl grädde
- Salt och peppar efter smak
- Instruktioner:
- Skär kycklingen i bitar och marinera i tikka masala krydda, täck och låt stå i kylen i minst 1 timme.
- Värm olivolja i en panna över medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de är mjuka.
- Lägg i den marinerade kycklingen och stek tills den är genomstekt.
- Tillsätt de krossade tomaterna och grädden, koka upp och låt sjuda i 20 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ingredienser:
- Kyckling Parmigiana
- Ingredienser:
- 2 kycklingbröst
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2 dl ströbröd
- 100g mozzarella
- 200g tomatsås
- 50g riven parmesan
- Salt och peppar efter smak
- Instruktioner:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Doppa kycklingbröst i mjöl, ägg och sedan ströbröd. Lägg på en plåt och baka i ugnen tills gyllenbrun, cirka 20 minuter.
- Ta ut kycklingen, toppa med tomatsås, mozzarella och parmesan.
- Gratinera i ugnen tills osten smälter, cirka 10 minuter.
- Ingredienser:
- Coq au Vin
- Ingredienser:
- 1 kg kycklingdelar
- 150g bacon
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 200g champinjoner
- 500ml rödvin
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
- Instruktioner:
- Stek bacon i olja tills det är knaprigt. Lägg åt sidan.
- I samma olja, bryn kycklingdelar tills de är gyllene. Lägg åt sidan.
- Fräs lök, vitlök och champinjoner tills de är mjuka.
- Lägg tillbaka kyckling och bacon i pannan, tillsätt rödvin. Låt sjuda i cirka 30 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ingredienser:
5. Jerk Chicken
- Ingredienser:
- 1 kg kycklingdelar
- 4 msk jerk kryddblandning
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
- Instruktioner:
- Blanda jerk kryddblandning, olivolja, salt och peppar i en skål.
- Lägg kycklingdelar i skålen och rör om tills alla delar är väl täckta.
- Marinera i kylen i minst 2 timmar, men helst över natten.
- Grilla kycklingen över medium värme tills den är genomstekt, cirka 10-15 minuter på varje sida.
- Ingredienser:
6. Kyckling Katsu
- Ingredienser:
- 2 kycklingbröst
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2 dl panko (japanskt ströbröd)
- Olja för fritering
- Salt efter smak
- Instruktioner:
- Doppa kycklingbröst i mjöl, ägg och sedan panko.
- Värm olja i en stor stekpanna över medelhög värme.
- Lägg i kycklingbröst och fritera dem tills de är gyllenbruna och genomkokta, cirka 5-7 minuter på varje sida.
- Servera med katsu sås.
- Ingredienser:
7. Kyckling Adobo
- Ingredienser:
- 1 kg kycklingdelar
- 125 ml sojasås
- 125 ml vitvinsvinäger
- 3 vitlöksklyftor
- 2 lagerblad
- 1 tsk pepparkorn
- Instruktioner:
- Lägg kycklingdelar i en stor skål. Tillsätt sojasås och vitvinsvinäger. Marinera i minst 1 timme.
- Värm en stekpanna över medium värme. Tillsätt vitlök, lagerblad och pepparkorn.
- Lägg i kycklingdelarna och stek tills de är genomstekta, cirka 5-7 minuter på varje sida.
- Häll över marinaden och låt sjuda i 20 minuter.
- Ingredienser:
8. Butter Chicken
- Ingredienser:
- 500g kycklingbröst
- 2 msk garam masala
- 2 msk olivolja
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 400g krossade tomater
- 2 dl grädde
- 50g smör
- Salt och peppar efter smak
- Instruktioner:
- Skär kycklingen i bitar och marinera i garam masala, täck och låt stå i kylen i minst 1 timme.
- Värm olivolja i en panna över medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de är mjuka.
- Lägg i den marinerade kycklingen och stek tills den är genomstekt.
- Tillsätt de krossade tomaterna, grädden och smöret, koka upp och låt sjuda i 20 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ingredienser:
- Piri-Piri Kyckling
- Ingredienser:
- 1 kg kycklingdelar
- 4 msk piri-piri kryddblandning
- 2 msk olivolja
- Salt efter smak
- Instruktioner:
- Blanda piri-piri kryddblandning, olivolja och salt i en skål.
- Lägg kycklingdelar i skålen och rör om tills alla delar är väl täckta.
- Marinera i kylen i minst 2 timmar, men helst över natten.
- Grilla kycklingen över medium värme tills den är genomstekt, cirka 10-15 minuter på varje sida.
- Ingredienser:
- Kyckling Shawarma
- Ingredienser:
- 500g kycklingbröst
- 2 msk shawarma kryddblandning
- 2 msk olivolja
- Salt efter smak
- Instruktioner:
- Skär kycklingen i tunna strimlor och marinera i shawarma kryddblandning, olivolja och salt, täck och låt stå i kylen i minst 1 timme.
- Stek kycklingen i en het panna tills den är genomstekt, cirka 5-7 minuter.
- Servera i pitabröd med grönsaker och sås.
- Ingredienser:
- Kyckling Souvlaki
- Ingredienser:
- 500g kycklingbröst
- 2 msk olivolja
- Saft från 1 citron
- 2 vitlöksklyftor, krossade
- 1 tsk oregano
- Salt och peppar efter smak
- Instruktioner:
- Skär kycklingen i bitar och lägg i en skål.
- Blanda olivolja, citronsaft, vitlök, oregano, salt och peppar och häll över kycklingen. Marinera i kylen i minst 1 timme.
- Trä kycklingbitarna på spett och grilla över medium värme tills kycklingen är genomstekt, cirka 10-15 minuter.
- Ingredienser:
- Kyckling Enchiladas
- Ingredienser:
- 500g kycklingbröst
- 8 tortillas
- 200g riven ost
- 400g enchilada sås
- Salt och peppar efter smak
- Instruktioner:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Stek kycklingen i en panna tills den är genomstekt, cirka 7-10 minuter. Krydda med salt och peppar.
- Lägg kyckling, lite ost och lite sås på varje tortilla. Rulla upp och lägg i en ugnssäker form.
- Toppa med resterande sås och ost.
- Gratinera i ugnen tills osten är smält och gyllenbrun, cirka 15-20 minuter.
- Ingredienser:
Q Malbec
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, sötlakrits, viol, björnbär, kakao och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött Läs mer…