vitlök

Spaghetti aglio e olio med broccoli

Spaghetti aglio e olio är en klassisk italiensk pastarätt från Neapel, känd för sin enkelhet och djupa smak. Namnet betyder ”spaghetti med vitlök och olja” och rätten tillagas genom att fräsa tunt skivad vitlök i olivolja, ofta tillsammans med chili för en lätt hetta. Den nykokta pastan blandas sedan direkt i pannan, där stärkelsen från pastavattnet hjälper till att skapa en silkeslen sås.

  25 min, 4

Moules på kylskåpsrensning

Längesedan du rensade ur kylskåpet? I grönsakslådan hittar man ofta lite lök och vitlök som skräpar, en ensam morot och kanske någon annan rotfruktsstump? I kylskåpsdörren står kanske en öppnad flaska vitt vin som snart passerar sitt bäst-före-datum och i ett öppet paket bacon ligger några skivor kvar från frukosten. Kan det vara din kyl? Perfekt, då behöver du nästan bara köpa ett nät blåmusslor så är middagen spikad.

  15 min, 2 personer