Sotad salmalax med parmesancrème och picklad lök

Tilltugg som verkligen imponerar men kräver liten ansträngning. Man kan även göra en förrättsvariant, gärna med lite machésallad som ger volym till rätten. Servera med ett välkylt glas av klassiska Veuve Ambal Crémant de Bourgogne

Du behöver

Huvudingrediens

Salmalax
Oregano, Färsk

Parmesan crème

1 dl Crème fraiche
En bit parmesan
Zest från en halv citron
Salt/peppar

Picklad lök

1-2-3 lag
0,5 dl ättikssprit
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 rödlök
Ev ett lagerblad

Sotad purjolöksaska

1/2 purjolök
1.5 tsk Kumminfrön
1.5 tsk Fänkålsfrön
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka upp ättikslagen med ett lagerblad och ställ åt sidan. Skiva löken tunt i ringar, gärna på mandolin och låt den täckas av lagen.

Dela purjolöken på längden, inklusive den finare delen av blasten, och sprid ut den i lager på ett bakplåtspapper.

Kör i ugnen tills den är helt förkolnad och spröd, ca 20-30 min. Morlta under tiden fänkålsfrön och kummin med lite salt och peppar, tillsätt purjolöken och mortla till aska. Smaka av.

Blanda crème fraiche med finriven parmesan, citronzest och salt och peppar. Dosera efter smak.

Skär av en liten bit av långsidorna på laxen så att du får en jämn lång mittbit. Rulla denna i askan och skär sedan upp bitar.

Placera på serveringsfat med laxens snittsida stående (blir fint när man ser laxköttet), toppa med en klick parmesancrème, picklad lök och garnera med färsk oregano.

Häll upp ett glas läcker mousserande Champagne Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir!

Låt det smaka!


Föregående inlägg
Nästa inlägg