Grillad Pizza?
Har ni någonsin grillat en Pizza? Det går fort och kan grillas direkt på gallret. En smidig rätt med oändliga variationsmöjligheter inför sommarens alla härliga grillkvällar.


Rio Maggio
Fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, peppar, plommon, hallon och vanilj. Läs mer…
Du behöver
Pizzadeg
½ paket jäst, (25g)
2dl vatten (37C)
½ tsk salt
2 msk olivolja
3dl mjöl av fullkornsdinkel
2-3 dl vetemjöl
Tomatsås
1 burk krossade tomater av god kvalité, alt en burk körsbärstomater
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
2 tsk honung
salt
svartpeppar
ev. en näve blandade färska örter
Topping
Soltorkade tomater
Körsbärstomater
Ost, Mozzarella
Basilika, Färsk
Eller det ni tycker är gott!
Det går bra med en färdig pizzadeg men det är både godare och nyttigare om du gör den själv. Tänk på att det går bra att frysa pizzadegar, låt den ligga som en boll och tina och kavla ut degen innan användning.
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet, rör försiktigt tills jästen har lösts upp. Tillsätt salt och olivolja samt mjölsorterna. Knåda degen ca 5 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt 30 minuter.
Riv eller hacka vitlöken och stek den i oljan utan att den tar färg. Låt tomatpurén fräsa med någon minut under omrörning (ger en mjuk, söt rondör). Tillsätt resterande ingredienser och låt tomatsåsen koka ihop på svag värme i 15 minuter. Smaka av.
Kavla ut degen till önskad storlek och form. Pudra en plåt eller ett underlag med ströbröd av majs/polenta. Lägg i degen så att den får en lätt panerad yta.
Lägg sedan den utkavlade degen direkt på gallret utan lock i ett par minuter så att pizzabotten blir fastare och får en skyddande yta.
Bred sedan ut tomatsås och valfri topping, lägg sedan tillbaka Pizzan på gallret och grilla klart under lock till dess att osten har smält.
Till denna pizza dricker vi pizzavinet Rio Maggio