Kantarellsoppa – Utan grädde, men makalös god!

Vi fortsätter med temat skogens guld och har här tagit fram en riktigt god kantarellsoppa för de lite svalare sensommarkvällarna.

Domaine de la Bournaire (Nyhet)

Art.nr. 579901

Domaine de la Bournaire (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, vita vinbär och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. Läs mer…


109 kr

Du behöver

Kantarellsoppa

450g rensade och trimmade kantareller
1.4 liter kyckling buljong
7 matskedar smör
1 ½ mediumstora schalottenlökar, tunt skivade
½ charlotten fint hackad
3 tunt skivade vitlöksklyftor
1 msk mjöl
2.5 dl torr sherry eller vitt vin (vinmatchen fungerar även)
2 lagerblad
6 timjankvistar
½ tsk plockade timjanblad
Salt
Grovmalen svartpeppar
1 msk vegetabilisk olja

Gör så här:

Rensa svampen och skär sedan av en bit av botten av foten samt lägg i en kastrull. Skrapa även av skinnet på foten av kantarellen så att det blir en fin kontrast mellan det vita svampköttet och dess gyllengula färg på toppen.

Lägg undan ca 2.5 dl för garnering. Fyll på med kycklingbuljong i kastrullen med den avskurna svampen och låt koka upp. Håll sedan buljongen varm.

Smält 2 msk smör i en medelstor kastrull på medelvärme. Tillsätt schalottenlök samt vitlök och låt koka upp. Rör ofta och låt löken bli mjuk, inte bränd. (Tar ca 8 minuter) Tillsätt svampen och rör försiktigt om så att överflödig vätska avdunstar och svampen börjar fräsa lätt. (Ca 10 minuter)

Tillsätt mjöl och rör runt samt låt bubbla i ca 30 sekunder. Tillsätt därefter sherry eller vitt vin och låt koka upp. Rör konstant och se till att skrapa av botten så att inget fastnar. Konsistensen ska vara tjock och nästan sirapsaktig. Placera en passersil över kastrullen och häll svamp och kycklingbuljongen över den ner i grytan. Ta bort svampdelarna men spar timjankvistarna samt lagerbladen. Låt sjuda i ca 30 minuter. Ta bort lagerblad samt timjankvistar och häll i soppan i en köksmixer.

Börja med låg hastighet och öka gradvis. Väl uppe i full hastighet tillsätt 1 x 4 matskedar smör tills smöret helt lösts upp och soppan är jämn. Skölj av kastrullen och häll sedan tillbaka soppan genom en Chinois (finmaskig sil) och smaka av med salt och peppar. Håll soppan varm.

Vid servering.

Värm olja i en medium kastrull på hög värme tillsätt garneringssvampen och kasta runt svampen i pannan kontinuerligt tills den börjar få färg. (Tar ett par sekunder) tillsätt hackad scharlottenlök, timjan och kasta runt i ca 15 sekunder. Tillsätt 2 matskedar vatten och 1 matsked smör. Avlägsna sedan från värmen och krydda med salt och peppar.

Häll upp soppan i varma soppskålar och toppa med den stekta svampblandningen.

Ps. Vill ni göra rätten lite onyttigare så är det även gott med parmesanchips till. Riv 2 dl parmesanost samt skapa små högar på en bakplåt. Grädda i ugn på 200 grader tills de är gyllenbruna.