Laurent Habrard – En glad vinmakare

Efter 20 år som en ”glad vinmakare” så är en av min största ånger att jag inte studerade längre. Inte för att jag var ett stort fan av skolan – även om jag gillade delar av det. Idag vet jag att vin sjuder och samarbetar med livet. Hade jag studerat mer så hade jag på ett djupare plan förstått de miljontals jästceller, bakterier, mikroorganismer som förs, profilerar och dör. De miljontals kombinationer som kommer samman eller bryter ner produkten av det jag producerar.

Jag säger ofta att vin påminner om vårt samhälle. Det finns Good & Bad Guys. Om the ”Good guys” bygger mina viner så är jag säker på att kvalitén på mina viner från Crozes-Hermitage och Saint Joseph håller en hög kvalité. Men om moder natur väcker den ogudaktige, då börjar problemen i rasande takt och exakta åtgärder måste vidtas.

Vinets konstruktion och liv, kräver en närvaro för dessa triljoner av mikroorganismer och min vinmakning med kraftigt reducerade sulfitmängder samt modesta fathantering, ger dessa organismer mer frihet att leva och konstuera mina viner.

Å andra sidan så ökar jag risken att stöta på the ”Bad Guys” och risken för en försämrad kvalité. Det gäller att hålla en mycket hög hygien (jag talar om vinets hygien) i kombination med otroligt noggrann övervakning över hela processen.

I slutet av dagen gör det mitt jobb som vinmakare så mycket mer spännande, så vem bryr sig om de avancerade diplom jag aldrig kommer ha… jag är och förblir en lycklig vinmakare!

/Laurent Habrard


Föregående inlägg