Strömmingsflundra med potatismos och brynt smör

Villa Blanche Picpoul de Pinet

Art.nr. 258801

Villa Blanche Picpoul de Pinet

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral Läs mer…


Du behöver

För strömmingsflundran:

8 strömmingsfiléer
1 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
50 g smör

Potatismoset

1 kg potatis av mjölig sort
50 g smör
1 dl mjölk
Salt och vitpeppar efter smak

Brynt smör

100 g smör

Strömmingsflundra är en klassisk svensk rätt. Tillsammans med fluffigt potatismos och brynt smör blir det en underbart mättande måltid. Här är ett recept som du kan följa:

Instruktioner:

  1. För strömmingsflundran: Börja med att salta strömmingsfiléerna. Lägg ihop två och två med skinnsidan utåt. Rulla dem i vetemjöl blandat med salt och vitpeppar.
  2. Värm upp en stekpanna med smöret och stek strömmingsflundrorna på medelhög värme cirka 3 minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna. Ta sedan av dem från värmen och håll dem varma.
  3. För potatismoset: Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk, cirka 20-25 minuter. När potatisen är färdigkokt, häll av vattnet och låt potatisen ånga av sig i kastrullen med locket på i några minuter.
  4. Värm mjölken och smöret i en kastrull tills smöret smält. Mosa potatisen, tillsätt smör- och mjölkblandningen lite i taget tills du får den konsistens du önskar. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. För det brynta smöret: Smält smöret i en kastrull över medelhög värme. Fortsätt koka smöret, rör om då och då, tills det börjar dofta nötigt och har en gyllene färg. Var försiktig så att det inte bränns.
  6. Servera strömmingsflundran med det fluffiga potatismoset och häll över det brynta smöret. För extra smak kan du dekorera med lite färsk persilja.

Föregående inlägg
Nästa inlägg