Kharcho en värmande kaukasisk köttsoppa

Org de Rac Organic

Art.nr. 207301

Org de Rac Organic

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Smakrikt, fruktigt och balanserat vin med karaktär av mörka bär, plommon, peppar, kryddor, choklad och fat. Läs mer…


Du behöver

Kharcho

500 g nötkött eller lamm, skuret i munsbitar
2 msk vegetabilisk olja
1 stor lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk tomatpuré
1 burk (400 g) krossade tomater
1,5 liter köttbuljong
1,2 dl okokt ris (kortkornigt fungerar bra)
1 tsk torkad koriander
1 tsk torkade fänkålsblad (valfritt)
1 tsk söt paprikapulver
½ tsk cayennepeppar (justera efter smak)
2 tsk khmeli suneli (georgisk kryddblandning, om tillgänglig)
1 lagerblad
Färsk koriander för garnering
Salt och nymalen svartpeppar efter smak
1 msk tamarindpasta eller saften av en citron
Valnötter, krossade (valfritt för servering)

Instruktioner:

  1. Bryn köttet: Hetta upp oljan i en stor kastrull på medelhög värme. Lägg i köttet och bryn det runt om. Ta upp köttet ur kastrullen och ställ åt sidan.
  2. Fräs aromaten: I samma kastrull, lägg i den hackade löken och koka tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt vitlök och fräs i ytterligare en minut tills den doftar gott.
  3. Tillsätt tomatpuré och tomater: Rör i tomatpurén och koka i en minut innan du tillsätter de krossade tomaterna. Låt blandningen puttra i några minuter.
  4. Lägg tillbaka köttet i kastrullen: Lägg i köttet igen. Häll i köttbuljongen och låt blandningen koka upp.
  5. Tillsätt kryddor och ris: När det börjar koka, tillsätt det okokta riset, koriander, fänkål (om du använder), paprikapulver, cayennepeppar, khmeli suneli och lagerbladet. Sänk värmen så att soppan sjuda.
  6. Koka soppan: Låt soppan sjuda i ca 1 timme eller tills köttet är mört och riset är helt kokt.
  7. Smaka av soppan: När köttet och riset är kokta, tillsätt tamarindpastan eller citronsaften i kastrullen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  8. Garnera och servera: Ta bort lagerbladet. Häll upp soppan i skålar och garnera med färsk koriander och krossade valnötter om så önskas.
  9. Servera varm: Njut av din hjärtliga skål med Kharcho-soppa tillsammans med traditionellt georgiskt bröd för en komplett måltid.

Tips:

  • Om du har tillgång till färska örter kan du ersätta torkad koriander med färskhackad koriander för en mer livlig smak.
  • Justera kryddstyrkan efter eget tycke genom att öka eller minska mängden cayennepeppar.
  • Khmeli suneli är en georgisk kryddblandning som vanligtvis innehåller koriander, fänkål, basilika, lagerblad, mejram och dill. Om du inte hittar det kan du göra din egen blandning eller använda de nämnda kryddorna individuellt.

Njut av de värmande smakerna av denna traditionella kaukasiska soppa!