Krämig kycklingpastagratäng

Vid-A Sauvignon Blanc

Art.nr. 2383-01

Vid-A Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, örter, krusbär och citrus. Läs mer…


Du behöver

Krämig kycklingpastagratäng

500 g pasta
400 g kycklingbröst, tärnat
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl kycklingfond
2 dl grädde
200 g riven ost (t.ex. mozzarella eller cheddar)
Salt och peppar efter smak
1 tsk torkad timjan eller basilika
1 dl ströbröd
Färsk persilja för garnering

Instruktioner:

  1. Förbered pastan:
    • Koka pastan enligt anvisningarna på paketet till al dente. Sila av och ställ åt sidan.
  2. Tillaga kycklingen:
    • Värm olivoljan i en stor stekpanna över medelhög värme.
    • Tillsätt kycklingbitarna och stek dem tills de är gyllene och genomkokta. Krydda med salt, peppar och de torkade örterna.
    • Tillsätt de finhackade vitlöks

klyftorna och fräs tillsammans med kycklingen i några minuter.

  1. Gör såsen:
    • Häll kycklingfonden och grädden i stekpannan med kycklingen. Låt sjuda på låg värme tills såsen börjar tjockna, vilket bör ta ungefär 5-7 minuter.
    • Tillsätt den rivna osten och rör om tills osten smält och blandat sig med såsen. Smaka av med ytterligare salt och peppar om så behövs.
  2. Kombinera pasta och kyckling:
    • Vänd ned den kokta pastan i pannan med kycklingsåsen och blanda väl så att pastan täcks av såsen.
  3. Förbered för gratinering:
    • Förvärm ugnen till 200°C.
    • Överför pasta- och kycklingblandningen till en ugnsfast form.
    • Strö ströbrödet jämnt över pastablandningen.
  4. Gratinera:
    • Gratinera i ugnen i 10-15 minuter eller tills ströbrödet blivit gyllenbrunt och krispigt.
  5. Servering:
    • Ta ut formen från ugnen och låt svalna i några minuter.
    • Garnera med färsk persilja innan servering.

Serveringsförslag:

Servera din krämiga kycklingpasta gratin varm, eventuellt tillsammans med en fräsch grönsallad och ett glas vitt vin eller ett kallt glas vatten.

Tips:

  • För en extra smakdimension, överväg att tillsätta lite dijonsenap eller en skvätt vitvin till såsen

innan du lägger till osten.

  • Om du föredrar mer krispighet, kan du blanda ströbrödet med lite smält smör innan du strör det över pastan för gratineringen.
  • Du kan även experimentera med olika ostar, som parmesan eller en rökig gouda, för olika smakprofiler.
  • För en vegetarisk variant, byt ut kycklingen mot grillade grönsaker som zucchini, paprika och champinjoner.

Njut av din måltid!


Föregående inlägg

Ärtsoppa

Nästa inlägg