Orzo Primavera – En rätt som hyllar våren samt ett matchande vin

Morandé Estate Gran Reserva Sauvignon Blanc

Art.nr. 2251

Morandé Estate Gran Reserva Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ungdomlig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, svartvinbärsblad, krusbär, fläder och nässlor. Läs mer…


Du behöver

Orzo Primavera

1 msk olivolja
1 medelstor gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor finhackad
1 huvud broccoli skuren i buketter
600 gram sparris, skuren i 2-tums bitar (träiga ändar knäpps av)
250 gram torr orzo pasta
600 ml grönsaksbuljong
3/4 tsk salt
100 g frysta ärtor
65g färsk riven parmesanost
1 dl matlagningsgrädde, 15–22%
2 msk färskpressad citronsaft
Salt och peppar (extra) efter smak
2 dl körsbärstomater, halverade
Färsk persilja, till servering

Orzo Primavera är en lätt och färgglad pastarätt som fångar essensen av våren med sin blandning av färska grönsaker och örter. Orzo, en liten, riskorn-liknande pasta, utgör basen för denna mångsidiga rätt, som ofta innehåller en variation av säsongens grönsaker såsom sparris, ärtor, morötter och cocktailtomater. Dessa grönsaker sauteras till perfektion och blandas sedan med den kokta orzon.

Det som sätter denna rätt apart är dess lätthet och fräschör, ofta förhöjd med ett stänk av citron och en handfull färsk basilika eller persilja, vilket tillför en härlig friskhet. En lätt olivolje- eller vitvinssås kan användas för att binda samman alla ingredienser, och en ströning av riven parmesanost eller fetaost tillför en välkommen sälta och djup.

Orzo Primavera serveras vanligen varm men kan också njutas kall som en pasta-sallad, vilket gör den till en perfekt rätt för vår- och sommarluncher, picknickar eller som ett lättare alternativ till middag. Dess enkelhet och flexibilitet i val av grönsaker gör den till en favorit bland de som uppskattar säsongens råvaror och söker efter en smakrik, närande måltid.

Gör så här:

Värm olivoljan i en stor kastrull på medelhög värme. Stek löken i 2–3 minuter tills den är transparent. Tillsätt i vitlök och koka tills det börjar dofta vitlök; tillsätt orzo och stek för att ge lite färg i ca 2 minuter.

Tillsätt sedan broccolibuketterna och sparrisbitarna och rör om i ca 2 minuter för att absorbera alla smaker i grytan.

Häll i buljongen tillsammans med 3/4 tesked salt och rör runt allt ordentligt.

Låt koka upp; täck över med lock och sänk ner värmen till låg och låt sjuda i 5-6 minuter tills det mesta av vätskan har absorberats, rör om då och då.

Ta sedan av locket och tillsätt ärtor och den rivna osten. Rör om försiktigt och blanda allt väl. Fortsätt tillaga maten på samma temperatur i ca 2-3 minuter tills ärtorna är genomkokta och osten har smält. Smaka av pasta så att den är al dente eller efter eget tycke.

Ta sedan av kastrullen från värmen. Rör i matlagningsgrädden och pressa i citronsaften låt allt bli varmt.

Garnera sedan med färskhackad persilja; toppa med körsbärstomaterna och servera omedelbart.

I glaset matchar vi maten med Morande Estate Sauvignon Blanc