Från Knopp till Kluster: Vinrankans Fascinerande Utveckling av Druvor

Att odla druvor är en konst som kräver tid, tålamod och förståelse för naturens processer. Från det ögonblick då de första knopparna bryter ut på våren, till den dag då de saftiga druvorna är redo att skördas, genomgår vinrankan en förvandling som är lika imponerande som den är komplex. Denna artikel tar dig med på en resa genom varje steg i druvklustrets skapelse, från knoppar och blommor till de mogna bär som används för att göra vin eller som bordsdruvor.

Ett druvkluster bildas genom flera steg i vinrankans livscykel:

  1. Knoppbildning: Under vinrankans viloperiod på vintern börjar små knoppar utvecklas på vinrankans skott. Dessa knoppar innehåller embryonala blomklasar.
  2. Bladknoppsprickning: När temperaturen stiger på våren, börjar knopparna att spricka upp och nya skott och blad växer ut.
  3. Blomning: Efter att skotten har vuxit ut, utvecklas små gröna blommor på skottspetsarna. Dessa blommor är tätt packade i kluster som kallas blomställningar.
  4. Pollinering och befruktning: Blommorna är hermafroditiska, vilket betyder att de har både manliga och kvinnliga delar. Pollinering sker huvudsakligen genom vinden eller insekter. Efter pollinering befruktas blomman och börjar utvecklas till en druva.
  5. Fruktsättning: Efter befruktning förvandlas blommorna till små gröna bär som växer och mognar över tid. Dessa små bär bildar tillsammans ett druvkluster.
  6. Bärutveckling: Druvorna fortsätter att växa och utvecklas under sommaren. De genomgår flera faser, inklusive ”veraison” där druvorna börjar mjukna och ändra färg beroende på sort (gröna druvor blir gula och röda/blåa druvor blir mörkare).
  7. Mognad: Druvorna mognar och utvecklar sina fulla smak- och sockerprofiler. Under denna period ackumulerar druvorna socker och smaker samtidigt som syranivåerna sjunker.

När druvorna har nått önskad mognadsgrad, skördas druvklustren för att användas i vinframställning eller som bordsdruvor.

 

 

 

Chinon Fabien Demois

Art.nr. 275901

Chinon Fabien Demois

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur Läs mer…Nästa inlägg