Sidfläsk i ugn med rostade grönsaker


The Great Bonza Reserve
Kompakt och intensiv doft med blåbärspackad frukt. Smaken har typiska australiensiska förtecken — eucalyptus samsas med plommon, blåbär, choklad och rostade fat. Allt tillsammans med mjuka men oblyga tanniner. Läs mer…
Du behöver
Bakat sidfläsk
1kg rimmat sidfläsk
Marinad
1msk sirap
2 msk vatten
Salt
Svartpeppar
1 tsk ingefära, malen
2 lagerblad
Rosépeppar
Rostade grönsaker
I knippe Salladslök
Röd paprika
Zucchini
Blomkålspuré
400g blomkål, delad i buketter
2 mask crème fraiche
Salt
Smör och hasselnötter
60g smör
0.5dl hasselnötter, rostade och skalade
Vattenkrasse
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär försiktigt ett rutmönster i svålen på det rimmade sidfläsket. Låt det inte skära igenom hela svålen. Blanda alla ingredienser till marinaden och pensla på ett ordentligt lager på det rimmade sidfläsket. Lägg sedan fläsket på en ugnsfast form med galler och låt baka i ugn i ca 1 1/2h
Skär salladslök, zucchini och paprika på längden och lägg i en ugnsplåt. När det återstår ca 15-20 minuter på sidfläsket så sätt in i ungen. Ta ut sidfläsket och höj temperaturen till 225 grader och rosta klart grönsakerna.
Under tiden grönsakerna är i ugnen så koka blomkålen mjuk i lätt saltat vatten. Låt blomkålen ånga av ordentligt i kastrullen och mixa till en slät puré tillsammans med crème fraiche. Smaka av med salt.
Rosta även hasselnötterna som släpper sitt skal efter ett tag i en stekpanna. Plocka bort skalet. Hacka sedan hasselnötterna grovt och lägg åt sidan. Skira smöret och häll sedan detta över hasselnötterna.
Smöret och hasselnötterna får sedan ligga och gosa tills det ringlas över maten innan servering.