Grattis på nationaldagen Slovenien!

Idag den 25 Juni firar Sloveninen sin nationaldag eller om vi ska vara hela korrekta så firar landet sin självständighetsdag, för den 25 juni år 1991 blev landet självständiga från forna Jugoslavien.

Så vad vet vi om Slovenien som land och landets vinproduktion?

Slovenien gränsar till Italien, Österrike, Ungern och Kroatien vilka samtliga är länder med ett rikt kulturarv och inte minst när det kommer till vin. Huvudstaden heter och Ljubljana och landet har ca 2 miljoner invånare, är medlemmar i EU och använder euro som valuta. Enligt Mcdonnaldsindexet ligger en “meal” på ca 50kr.

Slovenska viner på Systembolaget är inte är speciellt stort och en anledning till det är att mycket av vinet konsumeras inom landets gränser. Förhoppningsvis så kommer vinexporten att öka. För vinerna som produceras håller hög kvalité.

Landet har 3 vinregioner och 14 distrikt där man producerar i runda slängar 80-90 miljoner liter vin.

Vi på Vinia vill så klart uppmärksamma och skicka ett stort grattis till vår producent Verus Vineyards på denna dag. Deras fantastiska Sauvignon Blanc finns på Systembolaget i det fasta sortimentet. Nu finns även deras vin på druvan Furmint i beställningssortimentet.

Grattis Sloveninen!

 

Verus Vineyards Sauvignon Blanc

Art.nr. 2720-01

Verus Vineyards Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Torrt, friskt och druvtypiskt vin med inslag av passionsfrukt, kiwi, vinbärsblad, fläder, krusbär och örter. Läs mer…


119 kr

Föregående inlägg