Empanadas med biff

Q Malbec

Art.nr. 2664-01

Q Malbec

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, sötlakrits, viol, björnbär, kakao och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött Läs mer…


89 kr

Du behöver

Deg

2 stora ägg
100g smör
1 dl torrt vitt vin, kylt
1 ½ msk vitvinsvinäger
7 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk salt

Salsa

2 inlagda paprikor
En ask plommontomater
1/2 Rödlök
1 vitlöksklyfta
1 kruka koriander
Juice av 1/2 citron

Beredning

Mjöl
1 stort ägg
1 msk vatten

Fyllning

500 g ryggbiff, fungerar även med köttfärs.
1 msk osaltat smör
½ medium gul lök, fint hackad
½ medium, röd paprika, fint hackad
¾ tsk mald kummin
1 ½ tsk torkad oregano
½ tsk chiliflakes
¾ tsk salt
¼ tsk nymald svartpeppar
2 plommontomater, urkärnade och fint hackade
0,6 dl torrt vitt vin
2 msk gröna oliver, fint hackad
2 msk färsk koriander, färskt hackad
½ tsk vitvinsvinäger

Är ni sugna på att variera era fredagtacos så varför inte göra empanadas som ett komplement!

Till degen:

Vispa ihop ägg, vin och vinäger i en bunke, ställ åt sidan. Blanda mjöl, socker och salt i en större bunke och arbeta sedan in smöret med händerna. Hushållsmaskin kan med fördel användas. Häll i äggblandningen och blanda rund med en slickepott. Mjöla en yta och forma två platta skivor, slå in dessa i plast och lägg i kylen i minst 1 timme.

Torka av Biffen med hushållspapper och smaksätt generöst med salt och peppar. Stek Biffen i smör ca 3- 4 minuter per sida. Lägg det stekta köttet åt sidan men spar stekfettet i pannan.

Sänk värmen till medium och tillsätt lök, paprika, oregano, kummin, chiliflakes, salt och peppar. Låt steka lätt tills dess att löken blivit mjuk. Tillsätt tomater och vin och låt sjuda.

Lägg tillbaka köttet och låt allt sjuda ett tag tillsamman. Lyft sedan ut köttet och skär det i tunna strimplor för att sedan hacka upp köttet.

Om det är någon vätska kvar i pannan så höj värmen till medium och låt vätskan förångas. Tillsätt det hackade köttet, oliver, koriander samt vinäger och smaka av med salt och peppar efter smak. Häll upp fyllningen till en bunke och ställ i kylen tills den är kall.

Salsa:

Hacka inlagd paprika, tomater, rödlök och vitlök fint. Blanda med grovt hackad koriander, citronjuice och smaksätt med salt och peppar. Ställ svalt.

Montering och servering:

Sätt ugnen på 190 grader. Vispa ihop ägg och vatten i en liten skål. Ta degplattorna från kylen kavla ut dem på mjölat bord tills de är drygt 1.5 millimeter tjocka. Stansa ut små cirklar, 8-10 st, ca 11 cm i diameter.

Lägg två matskedar av fyllningen i mitten av en degcirkel och doppa fingrarna i äggblandningen och fukta ytterkanterna av degcirkeln. Lägg sedan empanadan i din hand och vik ihop de två sidorna som en mjuk taco. Börja med att trycka längst ner på höger och vänster sida och stäng försiktigt empanadan hela vägen upp. Lägg den sedan platt på ett mjölat underlag och krusa den bågformade kanten med en gaffel.

Lägg empandan på bakplåtspapper och pensla med ägg. Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter. Servera med salsa och en grönsallad samt ett par nachos om ni vill!

Empanadas är Chiles nationalrätt men det äts en hel del även i grannlandet Argentina. Servera tillsammans med Org de Rac Organic så har ni en perfekt vinmatchning!


Föregående inlägg