Bolognese


Rio Maggio
Fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, peppar, plommon, hallon och vanilj. Läs mer…
Du behöver
För Bolognese-såsen
2 msk olivolja
1 medelstor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 medelstor morot, finhackad
1 selleristjälk, finhackad
500 g nötköttfärs (eller en blandning av nöt och fläsk)
150 ml torrt vitt vin
400 g krossade tomater (på burk)
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
2 kvistar färsk timjan (eller 1/2 tsk torkad)
1 lagerblad
Salt och peppar efter smak
För pastan
400 g fettuccine
2 msk osaltat smör
Riven parmesanost, för servering
Färska timjanblad, för garnering
Fettuccine med Bolognese och Timjan är en klassisk italiensk rätt som kombinerar mustiga smaker från köttfärs, grönsaker och färska örter. Den långkokta såsen ger rätten dess djupa smak och passar perfekt till mjuk fettuccine. Perfekt för mysiga middagar och för att imponera på gäster!
Instruktioner:
Bolognese-såsen:
- Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri. Fräs tills grönsakerna är mjuka, cirka 5-7 minuter.
- Öka värmen till medelhög och tillsätt köttfärsen. Stek tills den blivit brynt och dela den i små bitar med en sked, cirka 8-10 minuter.
- Häll i det vita vinet och låt det sjuda tills det nästan avdunstat, cirka 3 minuter.
- Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, sockret, timjan och lagerblad. Rör om.
- Sänk värmen till låg, täck med lock och låt såsen sjuda i 45-60 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
Pastan:
- Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Koka fettuccinen enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente. Spara 1/2 dl av pastavattnet och häll av resten.
- Vänd ner pastan i smör tillsammans med en skvätt av det sparade pastavattnet så att den täcks.
- Ta bort lagerbladet och timjankvistarna från Bolognese-såsen. Blanda såsen med pastan.
Servering:
- Fördela pastan på tallrikar. Toppa med riven parmesan och färska timjanblad. Servera genast och njut!
Vinvalet: Rio Maggio