Variant på Paella med kyckling

Du behöver

Variant på Paella med kyckling

4 kycklinglår
Olivolja
havssalt och nymalen svartpeppar
1 stor rödlök, hackad
1 röd paprika, hackad
3 vitlöksklyftor, krossade
1L kycklingbuljong
2 msk torr sherry
2 mogna tomater, skalade och tärnade
1 msk rökt paprika
1 lagerblad
1 nypa saffran
400g paella ris
80g frysta ärter
12 wannameiräkor
100g bläckfiskringar
Citronklyftor

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Lägg kycklingen på en ugnsplåt/Ugnsfast form med ugnspapper och ringla lite olivolja över. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 25 minuter tills skinnet är gyllene. Ta ut ur ugnen och ställ kycklingen åt sidan.

Avlägsna det mesta av fettet från ugnsformen men spar ca 2 msk fett. Tillsätt lök, paprika, vitlök och rör om väl. Tillaga i ugnen i ca 10 minuter tills grönsakerna mjuknat.

Häll sedan i kycklingbuljongen och skrapa botten på formen så att alla goda smaker frigörs. Tillsätt sherry, tomater, paprikapulver, lagerblad, saffran, ris och var generös med salt och peppar. Rör om väl och lägg i kycklingen. Täck sedan hela formen med ugnsfolie och fortsätt baka i ugn i ytterligare 25 minuter till dess att kycklingen är helt genomkokt.

Tillsätt sedan ärtor, räkor, samt bläckfiskringar. Det ska finnas kvar en del vätska som kan absorberas, om inte så tillsätt lite vatten. Lägg sedan på locket med folie igen och tillaga ytterligare i 5 minuter.

Om räkorna är rosa och bläckfiskringarna möra och fina så är rätten redo att serveras direkt tillsammans med ett par citronklyftor och ett fruktigt gott spanskt rödvin till.

Bocanegra Monastrell blir en perfekt matchning!

 


Föregående inlägg