Krämiga vitlökskotletter

Les Pious Côtes du Rhône

Art.nr. 246901

Les Pious Côtes du Rhône

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Tydliga toner av mörka och röda bär och en ursprungstypisk kryddighet. Här finns även toner av lakritsrot och vilda örter. Ett välbalanserat vin med lång eftersmak som passar utmärkt till grillat och buffé. Läs mer…


Du behöver

Krämiga vitlökskotletter

4 fläskkotletter
Salt och peppar
1 msk olivolja
2 msk smör
1 vitlök, skalade vitlöksklyftor
1 msk mjöl
120 ml kycklingfond
½ tsk citronjuice
½ tsk vitlökspulver
180 ml grädde
Hackad persilja

Detta recept har en del gemensamt med den populära rätten kyckling Alfredo. Räds inte av mängden vitlök. Den blir mildare under tillagning och är underbar tillsammans med kycklingfonden samt grädden.

Gör så här:

Ta ut fläskkotletten ur kylen och låt bli rumstempererade 15–30 minuter innan tillagning. Salta och peppra generöst på bägge sidor.

Hetta upp olivolja I en tjockbottnad gryta eller kastrull och tillsätt 1 msk smör. Stek på medium hög värme. När pannan är varm så stek kotletterna i 3–5 minuter beroende på köttets tjocklek. När kotletterna har fått en fin brynt yta så låt dem vila på en tallrik.

Tillsätt sedan en matsked smör och lägg i vitlöksklyftorna. 1 hel vitlök kan låta mycket men de blir milda under tillagning. Stek vitlöken på medium värme (medium låg om ni har en gjutjärnspanna) till dess att de fått en lätt brynt färg. Rör om ofta. Flytta sedan vitlöken till en sida av pannan och strö i mjölet där vitlöken inte är. Låt mjölet blandas med smöret i pannan och bli en roux vilket tar ca 30 sekunder. Tillsätt sedan kycklingfond samt citronjuice och tillaga i någon minut till dess att såsen tjocknat.

Tillsätt sedan grädde samt vitlökspulver och rör om försiktigt så att vitlökspulvret blandas.

Lägg sedan i fläskkotletterna i grytan med vitlökssåsen och tillaga köttet i 3–5 minuter. Låt såsen bubbla på men det ska inte koka. Fläskkotletter kan ibland bli torra så ha gärna en termometer nära till hands. Fläskkött går att äta vid 68–70° och riskerar att bli torra om de blir varmare än så och glöm inte att köttet fortsätter att tillagas efter att det tagits från värmen. Så om ni är nära 60–70° så kan ni lyfta ut köttet ett tag menad såsen kokar ihop. Vitlöksklyftorna går att äta men kan plockas bort om ni tycker att de smakar för intensivt.

Smaksätt sedan med salt och peppar samt hackad persilja. Servera tillsammans med pasta eller  potatismos.

I glaset har vi det ekologiska vinet Les Pious.