Krämig trattkantarellsoppa med smörstekta gula kantareller


Gigondas, Domaine du Pesquier
Vacker rubinröd färg, mörk och djup. Doften är fyllig och stärkt med kryddiga toner samt inslag av jordmån. Smaken är intensiv och samtidigt silkeslen, med en stor kropp och väl mogna tanniner. Ursprungstypiska inslag av röda och mörka bär och örtkryddor. Vinet har en bra längd, och är ett harmoniskt vin. Läs mer…
Du behöver
Krämig Trattkantarellsoppa med Smörstekta Gula Kantareller
500 g trattkantareller, väl rengjorda och hackade
200 g gula kantareller, rengjorda
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 potatis, skalad och tärnad
1 morot, skalad och tärnad
800 ml höns- eller grönsaksbuljong
200 ml grädde
50 g smör
2 msk rapsolja eller smör till stekning
1 dl torrt vitt vin (valfritt)
1 msk färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
1 lagerblad
Salt och svartpeppar efter smak
Persilja, finhackad för garnering
Svampsoppa är en krämig och smakrik soppa, oftast baserad på färska skogssvampar som kantareller, trattkantareller eller champinjoner. Den kombinerar den djupa, jordiga smaken av svamp med andra ingredienser som lök, vitlök, grädde och kryddor för att skapa en värmande och mättande måltid. Soppan serveras ofta toppad med färsk persilja eller smörstekta svampbitar och är särskilt populär under höstmånaderna i många kulturer, inte minst i Sverige där skogens svampskörd är en älskad tradition.
Instruktioner:
- Förbered svampen: Börja med att rengöra båda typerna av kantareller noggrant. Hacka trattkantarellerna och lämna de gula kantarellerna hela eller halverade beroende på storlek.
- Stek lök och vitlök: I en stor kastrull, värme 2 msk olja eller smör över medelvärme. Tillsätt den hackade gula löken och vitlöken. Fräs tills löken blir genomskinlig.
- Tillsätt svamp: Lägg till de hackade trattkantarellerna och fräs i ytterligare 5-7 minuter tills svampen har släppt sitt vatten och börjar bli gyllenbrun.
- Tillsätt vin: Häll i det torra vita vinet (om du använder) och låt det koka in något, vilket tar cirka 2-3 minuter.
- Tillsätt buljong och grönsaker: Lägg till potatis, morot, höns- eller grönsaksbuljong, timjan och lagerblad. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i cirka 20 minuter, eller tills potatis och morot är mjuka.
- Mixa soppan: Ta bort lagerbladet och mixa soppan med en stavmixer till en slät konsistens.
- Tillsätt grädde: Rör i grädden och låt soppan sjuda på låg värme i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Stek gula kantareller: I en separat stekpanna, smält 50g smör. När smöret börjar fräsa, tillsätt de gula kantarellerna. Stek tills de är gyllenbruna, vilket tar cirka 4-6 minuter. Krydda lätt med salt.
- Servera: Häll upp soppan i skålar, toppa med de smörstekta gula kantarellerna och strö över lite hackad persilja för färg.
Den här soppan är fyllig och smakrik med en härlig kombination av den krämiga trattkantarellbasen och de smörstekta gula kantarellerna på toppen. Servera med ett gott surdegsbröd för en fulländad måltid!
Till denna soppa rekomenderar vi ett rött vin med härlig frukt och bra syra!






