Så gör du för att kyla vinet, bubblet och ölen snabbt!

Den klassiska metoden för att kyla vinet är att lägga flaskan i kylskåpet eller frysen – eller i vinkylen, om man har en sådan. När man har många gäster har man dock sällan plats att förvara all dryck i kylskåpet, där kanske mat och snittar samsas om platsen. Att lägga flaskorna i frysen är förstås ett alternativ, men det finns faktiskt flera metoder som ytterligare underlättar, sparar plats och skyndar på!

Kyl vinet på rekordfart med salt

Du behöver: en hink med vatten, is och salt. Saltet gör att vattnet blir kallare än fryspunkten, vilket kyler drycken ultrasnabbt. Det gör i sin tur att du inte behöva kyla allt på en gång, utan kan frigöra viktig plats i kylen och frysen till annat. Med en snyggare hink och is i form av sfärer – vilket du enkelt uppnår genom att frysa fyllda vattenballonger – blir det dessutom en snygg touch till dukningen. Särskilt om även flaskorna eller burkarna är snygga i sig, som Bubbelburk och LXRY.

Kyl vinet snabbt med hjälp av pappersmetoden

Saknar du tillgång till hink och is? Testa tricket med att linda in burken eller flaskan i blött hushållspapper eller en blöt handduk innan du lägger den i frysen. När pappret torkar och vattnet avdunstar absorberar det flaskans (eller burkens) värme. Det gör att innehållet kyls ner snabbare än om det bara hade stått i frysen, eftersom vatten leder värme bättre än luft.

Ungefärlig tidsåtgång för att kyla bubbel, vin och öl på olika sätt

  • Vatten + is + salt: 5 min
  • Vatten + is: 15 min
  • Pappersmetoden + frys: 15 min
  • Endast frys: 25 min
  • Endast is: 30 min
  • Kylskåp: 40+ min

Föregående inlägg
Nästa inlägg