Hemmagjord Pesto

Domaine de la Bournaire

Art.nr. 579901

Domaine de la Bournaire

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, vita vinbär och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. Läs mer…


109 kr

Du behöver

Hemmagjord Pesto

2 krukor basilika
½ vitlöksklyfta (eller mer efter smak)
2 msk pinjenötter el. valnötter
1.2 dl extra Virgin olivolja
1.2 dl parmesanost

Traditionellt sätt så skall pesto göras med mortel och mortelstöt, men i ärlighetens namn så görs nog den mesta hemmagjorda peston i en matberedare.

Under sommaren kan man få fina skördar av basilika i sin trädgård så passa på att göra mycket pesto! Det går bra att frysa pesto och ett tips för att den ska behålla sin fina gröna färg är att toppa burken med ett lager olivolja, tillsätt dock parmesanosten efter att den har blivit fryst.

Gör så här:

Lägg alla ingredienser förutom parmesanosten och hälften av olivoljan i en matberedare och mixa. Skrapa av från kanterna vid behov och fortsätt sedan gradvis att tillsätta olivolja. Tillsätt sedan parmesanost precis innan servering.

Förvaras i 1-2 veckor i kylen, eller i ett par månader i frysen.

Varianter på pesto.

Det går utmärkt att variera med andra ingredienser än pinjenötter. Prova tex att byta ut nötterna mot mandel och basilika mot gröna ärtor. Det blir en perfekt kombo att äta på en smörstekt bit bröd till en Créme ninon.

Hoppas det smakar!


Nästa inlägg

Fritto Misto