Stekt torsk med vit sparris och hollandaisesås

Verus Vineyards Sauvignon Blanc

Art.nr. 2720-01

Verus Vineyards Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Torrt, friskt och druvtypiskt vin med inslag av passionsfrukt, kiwi, vinbärsblad, fläder, krusbär och örter. Läs mer…


119 kr

Du behöver

Stekt torsk med vit sparris och hollandaisesås

1kg torskrygg (tinad)
1kg vit sparris (eller 4/person)
500g-700g fast potatis
1 ask vattenkrasse
1 Zucchini
200g smör
olivolja
Salt och peppar
2 Vitlöksklyftor
2 Äggulor
1 Citron
1 nypa cayennepeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C

Skala potatis och skiva den i tunna skivor. Har du en mandolin så får du ett jämt resultat. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Strö på salt, peppar, olivolja och pressad/riven vitlök och blanda runt allt så all potatis blir täckt. Innan du ställer in potatisen i ugnen så lägg på små klickar av smör. Potatis ska stå i ugnen mellan 30-40 minuter. Den ska få färg och bli knaprig.

Rensa sparrisen, skär av den tråkiga och träiga biten längst ner på sparrisen. Skala bort det yttersta lagret på sparrisen med en potatisskalare.

Lägg sparrisen i kokande vatten som du saltat. Sänk värmen och låt sjuda i 8-10 minuter. Känn på sparris med en potatissticka. Den ska ha tuggmotstånd. Vill ni så kan ni steka på sparris snabbt efter den kokats för att ge den lite färg.

Värm en stekpanna med olja och smör. Den ska vara het när du lägger i torsken. Dela inte torsken i mindre bitar, utan stek på den hel. Den ska bara få färg så vänd runt den i stekpanna tills hela biten har fått färg. Ställ sedan in den när det är ca 8-10 minuter kvar på potatisen. Fisken ska ha runt 56c i innertemperatur.

Sätt en kastrull på plattan med vatten i botten. Ta fram en skål som du kan ställa i kastrullen utan att skålen nuddar det heta vattnet. Separerar äggen så vi får bara äggulorna. Häll dem i skålen. Tillsätt citron efter smak och börja vispa äggulorna så det blir fluffigt. Samtidigt som du vispar äggen så smälter du smöret i en annan kastrull. Smöret ska vi hälla i äggen lite åt gången samtidigt som du vispar hela tiden. Såsen ska vara fyllig och blank. Smaka av med salt, cayennepeppar och mer citron om det behövs.

Till serveringen så skär zucchinin med mandolin. Den kan ni förvara i iskallt vatten till ni behöver den. Strö över vattenkrasse.

Som ni märker så är det flera moment som kommer behövas göras samtidigt. Läs igenom receptet noga och planera er matlagning. Förbered er genom att skära allt som kan skäras innan och se till att hålla ordning.

Hoppas det smakar!


Föregående inlägg
Nästa inlägg