Bigos – Polsk jaktgryta

The Fox and the grapes

Art.nr. 236201

The Fox and the grapes

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Mycket mustigt, fruktigt, smakrikt vin med inslag av plommon, björnbär, kryddor, körsbär och färska örter. Läs mer…


Du behöver

Bigos

10g torkad karl-johansvamp
225 ml varmt vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 torkade plommon
75g rökt bacon
300g kielbasa
450g fläskkarré
350g tomater
300g sauerkraut
700g vitkål
1 tsk enbär
½ tsk kummin
75g tomatpuré
500 ml köttfond
Salt
Peppar
Vegetabilisk olja, till stekning
Bröd

Svamp och kål finns i överflöd nu under hösten och inget är ju härligare än att att få göra ett riktigt långkok.

Gör så här:

Blötlägg den torkade svampen i varm vatten och låt svampen absorbera vätskan. Hacka plommon, lök och vitlök fint. Skär sedan bitar av bacon, korven, fläskköttet samt tomaterna. Häll av all vätska från sauerkraut. Skiva vitkålen och krossa enbären, kummin i en mortel.

Värm sedan upp en stekpanna till medium värme, tillsätt bacon och stek i ca 3 minuter. Tillsätt lök, vitlök samt kryddorna. Stek ytterligare i tre minuter. Ställ åt sidan.

Värm upp oljan i en stor kastrull på medium värme och tillsätt fläsket och stek i 2-3 minuter. Tillsätt vitkålen och stek i ca 10 minuter, tillsätt därefter tomatpure och blanda väl. Blanda i bacon- och baconblandningen, sauerkraut, tomater samt köttbuljong. Blanda allt väl och sänk värmen till medium låg värme, lägg på ett lock och låt sjuda i 30 minuter.

Häll av vatttnet från svampen, men spara vätskan! Hacka upp svampen och lägg i grytan, kabanossen samt torkade plommon, häl sedan i svampvätskan. Lägg på ett lock och låt sjuda i ytterligare en timme.

Smaka av med salt och peppar och servera med ett gott färskt bröd.

I glaset har vi The fox and the grapes.


Föregående inlägg