Kalkon och potatisgratäng med krämig cheddar

Les Pious Côtes du Rhône

Art.nr. 246901

Les Pious Côtes du Rhône

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Tydliga toner av mörka och röda bär och en ursprungstypisk kryddighet. Här finns även toner av lakritsrot och vilda örter. Ett välbalanserat vin med lång eftersmak som passar utmärkt till grillat och buffé. Läs mer…


Du behöver

kalkon och potatisgratäng

1,4 kg Potatis
2 msk saltat smör, skuren i mycket små bitar
450 g kalkonfärs
3 stora vitlöksklyftor, skalade och hackade
¾ tsk torkad salvia
¾ tsk torkad persilja
¾ tsk torkad rosmarin
¾ tsk torkad timjan
1 tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
230 g Smakrik riven cheddar
4 ¾ dl grädde
2 msk dijonsenap

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° och smöra en ugsform stor som den på bilden. Stek kalkonfärsen i smör eller olja tillsammans med vitlök och kryddor. Bryt upp större bitar av kalkonfärsen. När färsen fått fin färg och all vätska har absorberats så smaka av med salt och peppar.

Skiva potatisen och lägg ett lager potatis i botten av ugnsformen, låt potatisen överlappa. Dutta sedan ut smöret jämt över all potatis. Sprid sedan ut färsen jämnt över potatisen och sprid därefter ut osten över all färs. Lägg sedan ut ett till lager med potatis så att de överlappar allt samt klicka ut resten av smöret.

Vispa sedan grädde och senap. Häll sedan sås jämnt över all potatis samt klä in ugnsformen tajt med aluminiumfolie. Baka sedan i ugnen i ca 1 ½ timme.

Ta sedan av folien och sprid ut den resterande osten, sätt ugnen på grill och ta ut så fort osten börjar få färg. Låt sedan gratängen stå i 15 minuter.

Servera tillsamman med ett glas Les Pious Cotes du Rhone


Föregående inlägg