Zucchini och potatisgratäng med smakrik ost


Sancerre Domaine Vieux Pruniers
Ett ungt, mycket friskt, ursprungstypiskt, något aromatiskt vin med inslag av mineral, päron, svartvinbärsblad, krusbär och citron. Läs mer…
Du behöver
Zucchini och potatisgratäng med smakrik ost
1 kg skalad potatis
2 stora zucchini
½ stor gul lök
300 ml grädde
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk dijonsenap
125g mix av tre ostar, telagio, Parmesan, Romano
Gör så här:
Värm ugnen till 180° samt fetta in en stor ugnsform. Använd en kniv eller mandolin för att skiva potais och zucchini till tunna skivor. Skär löken fint.
Blanda sedan samman grädde, vitlök samt senap i en skål. Tillsätt grönsakerna och blanda väl.
Lägg sedan ett jämn lager med zucchini och potatis i skålen. Häll sedan över resterande sås och löken. Sätt sedan på aluminiumfolie och baka i ugn i ca 45 minuter, till dess att potatisen känns mjuk och genomkokt. Ta sedan av folien och sprid ut osten. Baka sedan ytterligare i 25 minuter till dess att osten fått en fin färg och bubblar.
Låt sedan gratängen vila i ett par minuter och servera tillsammans med ett glas Sauvignon blanc från Sancerre!