Bobotiecigarrer – En sydafrikanskt klassiker och ett kallt glas Chenin Blanc

Spier Signature Chenin Blanc (Nyhet)

Art.nr. 7501901

Spier Signature Chenin Blanc (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Vinet är krispigt rent med tropiska fruktiga toner av grön guava, päron, äpple och en lätt hint av lichi. Vinet har en välbalanserad munkänsla och bra längd. Läs mer…


99 kr

Du behöver

Bobotiecigarrer

30 ml vegetabilisk olja
1 lök, finhackad
10 ml milt currypulver
5 ml slipad gurkmeja
5 ml malen kanel
5 ml malen ingefära
5 ml kummin
5 ml mald koriander
500 g köttfärs
60 ml fruktchutney (plus mer för servering)
15 ml Worcestersås
15 ml tomatpuré
125 ml russin
1 skiva vitt bröd, blötlagt i 1/2 kopp vatten
salt
peppar
500 g fryst filodeg
125 g smör, smält

Bobotie är en välkänd sydafrikansk maträtt. Här kommer en lite twist på detta klassiska recept. Perfekt till en bjudning med vänner.

Gör så här:

Värm olja i en medium stor gryta eller djup stekpanna till medium värme. Tillsätt lök och stek den tills den är genomskinlig men inte brun. Tillsätt curry, gurkmeja, kanel, ingefära, koriander och stek i en minut. Lått allt nästan bli torrt. Tillsätt köttfärs och rör runt med en träsked tills köttet är helt tillagat. Det ska precis vara brynt men inte för hårt bryn.

Tillsätt chutney, worcestersås, tomatpuré och russin och rör runt. Bryt upp det blötlagda brödet och tillsätt bröd och vatten i grytan. Rör om samt salta och peppra generöst. Rör om en rejäl omgång och sänk sedan värmen till låg värme, lägg på ett lock och låt koka i ca 15–20 minuter. Rör om ett par gånger och se till att det inte bränns fast i botten även om ni vill att det ska karamelliseras en del.

Ställ sedan detta åt sidan och förvara svalt i kyl. Detta kan göras upp till två dagar innan ni gör cigarrerna.

Förvärm ugnen till 220 °C. Rulla ut filodegen på en ren arbetsyta och borsta lätt alla ytor med smör. Skeda ut en linje med bobotiefyllningen i mitten av bakverket och vik sedan botten uppåt som ett kuvert. Lägg sedan in sidorna och rulla ihop den som en cigarr. Upprepa sedan denna process tills all fyllning är slut.

Lägg sedan upp cigarrerna på en bakplåt med bakpapper och pensla på det resterade smöret och baka cigarrerna i ca 25 minuter tills det är gyllenbruna.

Servera tillsammans med en Chutney och ett iskallt glas Chenin Blanc.


Föregående inlägg
Nästa inlägg

Boeuf Bourguignon