Glaserad Gammon – En Sydafrikansk klassiker på julbordet!


Org de Rac Chardonnay
Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av äpplen, brynt smör, päron, örter och apelsin Läs mer…
Du behöver
Skinka
3 kg skinka med svål
2 hackade morötter
1 Gul lök
8 hela svartpepparkorn
24 nejlikor
Glaze
3 msk apelsinmarmelad
125 ml brunt socker
3 tsk senapspulver
120 ml apelsinjuice
2 tsk riven vitlök
2 tsk riven ingefära
I Sydafrika har även julskinkan sin självklara plats på julbordet här i en lite annorlunda tappning!
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, lägg skinkan i en ugnsfast form tillsammans med vatten som täcker nästan hela vägen upp, tillsätt morot, lök samt pepparkorn och låt sjuda i ugn ca 30 minuter per halvkilo skinka.
Lyft bort skinkan från vätskan och skär bort eventuellt skinn eller hinnor med en vass kniv. Skär sedan ett diamantmönster i fettkappan och tryck i nejlikorna som vid en vanlig julskinka.
Blanda alla ingredienser till glazen och smeta ut jämnt över hela skinkan.
Rosta sedan i ugn för 45 minuter och med en pensel se till att hela skinkan är täckt av glazen i ett jämnt lager.
När skinkan är helt genomkokt samt har en fin yta så låt vila i 15 minuter innan servering.
Till detta recept rekommenderar vi Org de Rac Chardonnay!