Bolognese Ragu med pappardelle pasta

The Great Bonza Reserve

Art.nr. 6816-01

The Great Bonza Reserve

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Kompakt och intensiv doft med blåbärspackad frukt. Smaken har typiska australiensiska förtecken — eucalyptus samsas med plommon, blåbär, choklad och rostade fat. Allt tillsammans med mjuka men oblyga tanniner. Vinet är smakrikt och generöst och passar perfekt till rätter som pulled pork eller ribs. Läs mer…


Du behöver

Bolognese Ragu

1-liter kycklingbuljong
30 g galantin, pulverform
800g skalade hela tomater på burk
225g kycklinglever
60 ml Olivolja, extra virgine
450g högrevsfärs
450g fläskfärs
450g lammfärs
Havssalt och nymald svartpeppar
225g finhackad pancetta
1 stor gul lök
2 morötter
4 selleristänger
4 vitlöksklyftor, hackade
25g salviablad
50g persiljeblad
475 ml torrt vitt vin/rött vin
235 ml röd mjölk
235ml grädde
85g riven parmesan
30 ml asiatisk fisksås
Pappardelle pasta

Pasta bolognese är en riktig klassiker med förmodligen lika många variationer på en ”äkta bolognese” som det finns antal viner i världen! Denna mustiga gryta smakar ljuvligt gott och kan tillagas ett par dagar innan den ska ätas.

Gör så här:

Förvärm ugnen till 150°C. Häll kycklingfonden i en bunke och strö över gelantinpulvret. Purea tomaterna, lättast är att använda en stavmixer direkt i burken. Lägg sedan kycklinglevern i en mindre bunke som precis rymmer stavmixerns huvud och purea till en slät pure. (Vi vet, det ser inte så bra ut men gör underverk med konsistensen)

Hetta upp olivolja i en stor gjutjärnspanna, medium värme. Tillsätt kött, fläsk och lammfärs och salta & peppra. Bryt och rör runt konstant till dess att all färs är brynt och inte är blodig längre. Detta tar ca 10 minuter. Ta bort från värmen och tillsätt den pureade kycklinglevern.

Hetta upp smör och pancetta i en stor stekpanna på medium varm värme. Ni vill att merparten av fettet ska smälta ut i pannan samtidigt som pancettan och smöret inte ska bli brunt. Så var försiktiga med värmen. Detta tar ca 8 minuter. I med allt fett, detta kommer skummas av längre fram. Tillsätt sedan detta till gjutjärnsgrytan med den stekta färsen.

Hög värmen på gjutjärnsgrytan och rör konstant tills merparten av vätskan har förångats. Det tar ca 10 minuter. Tillsätt sedan vin och låt även det ånga bort. Tillsätt sedan kycklingfond, tomatpuré, mjölk samt lagerblad. Salta och Peppra försiktigt.

Låt såsen koka upp till en lätt sjudning och ställ sedan in i ugnen. Den lägre delen av mitten.

Låt sedan grytan tillagas i 3-4 timmar till dess att såsen är rik och fyllig. Efter så lång tid så kommer det ha bildats ett rejält fettlager på toppen av grytan. Ta bort allt förutom ca 2 dl kvarstår. Om ni har svårt att uppskatta 2 dl så ta bort allt och tillsätt sedan 2 dl. När det mesta fettet är borta så rör i grädde, parmesanost, fisksås samt persilja. Förflytta panna till spisen och låt koka upp. Rör konstant.

Denna ragu kan sedan kylas ner och håller i upp mot en vecka i kylen.

Smaka sedan av med salt & peppar.

Vid servering:

Värm upp såsen i en stor kastrull så att den näst intill kokar. Ställ åt sidan. Koka upp pastan enligt förpackningen, spar ca 1.1 dl vatten från kokningen. Lägg sedan önskad mängd pasta i en djup skål och täck med ragun tillsammans med lite av pastavattnet. Blanda runt ordentligt så att all pasta täcks av sås. Höj värmen när ni gör detta till hög värme och rör runt i ca 30 sekunder. Servera sedan genast och glömt inte riven parmesan på.

Till denna pasta vill vi ha ett fruktigt vin med lite rostad fatkaraktär. Bonza reserve blir en utmärkt matchning!

Hoppas det smakar!