Vegetarisk Boeuf Bourguignon och Marquis de Bern


Marquis de Bern Bordeaux Supérieur
Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, örter, mörka körsbär, vanilj, peppar och choklad. Läs mer…
Du behöver
Boeuf Bourguignon
150 g rökt tofu
3 ½ msk vetemjöl
2 tsk torkad timjan
5 lagerblad
½ tsk kryddpeppar
4 msk tomatpuré
3 paket vegokött à 300 g, t.ex. Oumph the Chunk eller Pulled Vegme
5 dl gott rödvin
1 tsk råsocker
1 msk kinesisk soja
7 dl vatten
2 ½ msk mörk grönsaksfond
2 stora morötter
ca 15 små steklökar
500 g medelstora skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad bladpersilja
salt
svartpeppar
rapsolja att steka i
Till Servering
grönsallad
gott bröd
potatis
Detta recept har vi fått från våra vänner på magasinet VEGO och det är minst lika gott, kanske godare än en klassisk Boeuf!
Gör så här:
1. Skär den rökta tofun i små tärningar. Hetta upp en stor gryta med rikligt med rapsolja och stek tofun tills den blir knaprig.
2. Rör ner mjöl, timjan, lagerblad, kryddpeppar och tomatpuré och blanda väl. Låt fräsa under omrörning så att tomatpurén och mjölet bryns lätt.
3. Tillsätt vegokött, salt, peppar, vin, socker, sojasås, vatten och grönsaksfond och låt koka under lock i 1 ½ timme på låg till medelvärme. Köttet behöver inte brynas, det förseglar bara fibrerna och gör att det inte blir lika mört.
4. Skala och skär morötterna i grova slantar, lägg dem i grytan och koka i ytterligare 10 minuter.
5. Skala under tiden steklökarna, halvera champinjonerna och bryn dem tillsammans med vitlök samt lite salt och peppar. Rör ner dem i grytan och låt koka i 15 minuter till. Smaka av med salt och peppar och rör sist ner bladpersilja. Servera med en stor sallad, ett gott bröd och din favoritpotatis, gärna något som kan ta upp såsen.
I glaset (och gärna i maten) Marquis de Bern



