Kroppkakor


Chinon Fabien Demois
Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Läs mer…
Du behöver
Kroppkakor
700 g potatis typ king edward
1 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g smör
1 tsk salt
400 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
2 msk smör, till stekningen
2 tsk kryddpepparkorn, mortlat
400 g rimmat sidfläsk, skivat
rårörda lingon
smör, brynt
Kroppkakor är en svensk klassiker och som med alla annan husmanskost så går det utmärkt att dricka vin till.
Gör så här:
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Pressa sedan potatisen och låt den svalna. Rör sedan i potatismjöl, smör samt äggulorna samt salta. Blanda sedan till en deg.
Skär fläsket i små bitar, skala och skär sedan löken till lika stora bitar. Värm sedan en panna till medium hög värme och stek fläsk och lök i smör. Tillsätt sedan mortlad kryddpeppar.
Gör sedan små bullar av degen och tryck ut ett utrymme för fyllningen. Lägg i fyllning och slut kroppkakan till en liten kaka. Se till att allt slutet tätt.
Stek upp lite mer sidfläsk i smör och håll varmt.
Koka sedan upp saltat vatten i en stor kastrull. Koka därefter kroppkakorna i omgångar. Detta tar ca 5 minuter eller till dess att de flyter upp till ytan.
Servera tillsammans med rårörda lingon och brynt smör.
Till dessa kroppkakor så väljer vi att servera ett svalt glas rött vin från Fabien Demois, en Chinon gjort på druvan Cabernet Franc!