Hemlagad Bearnaisesås


Q Malbec
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, sötlakrits, viol, björnbär, kakao och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött Läs mer…
Du behöver
Hemlagad Bearnaisesås
150 g smör (klarnat, smält och avsvalnat något)
2 äggulor
2 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
2 schalottenlökar (finhackade)
1 tsk torkad dragon
1 tsk färsk persilja (finhackad)
3-4 korn vitpeppar (lätt krossade)
Salt efter smak
Att göra en hemlagad bearnaisesås är enklare än du tror! Med hjälp av ett vattenbad får du perfekt temperaturkontroll och en sammetslen sås som aldrig skär sig. Denna klassiska sås lyfter allt från grillat kött till ugnsrostade grönsaker.
Instruktioner:
- Förbered reduktionen:
Blanda vitvinsvinäger, vatten, schalottenlök, dragon och vitpeppar i en liten kastrull. Låt sjuda på låg värme tills vätskan reducerats till hälften. Sila bort löken och pepparkornen och låt reduktionen svalna något. - Förbered vattenbadet:
Fyll en kastrull med några centimeter vatten och låt det sjuda (inte koka). Placera en värmetålig skål över kastrullen utan att botten rör vid vattnet. - Vispa äggulorna:
Lägg äggulorna i skålen över vattenbadet. Tillsätt reduktionen och vispa konstant tills äggulorna börjar tjockna och blir krämiga. - Tillsätt smöret:
Häll det klarnade smöret i en tunn stråle, lite i taget, medan du vispar hela tiden. Fortsätt tills såsen är tjock och blank. - Avsluta:
Rör ner finhackad persilja och smaka av med salt. Servera direkt.