Stekt lammytterfilé med sparrisrisotto och örtsky

Till härligt möra lammytterfiléer och en sparrisrisotto med örtsky, behövs ett lite kraftigare vin. Den perfekta matchningen är en ekologisk Cabernet Sauvignon från den populära Cameleonserien.

Vinmatchningen till receptet är Cameleon Cabernet Sauvignon

Cameleon Cabernet Sauvignon Reserva

Art.nr. 651801

Cameleon Cabernet Sauvignon Reserva

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Cameleon Cabernet Sauvignon Reserva har tydliga toner av svartvinbärsgele, rostat kaffe och peppar. Vinet är mycket fruktigt och med en väl avvägd struktur. Cameleon Cabernet Sauvignon innehåller organiskt odlade druvor som plockas för hand. Läs mer…


79 kr

Du behöver

Lammytterfilé

Smör
Lammytterfilé
Flingsalt
Svartpeppar
Timjan
vitlök
En skvätt rödvin

Sparrisrisotto

Vatten
Grönsaksbuljong
Smör
Schalottenlök
Avoroiris
Vitt vin
Sparris
Parmesan
Salt och peppar

Gör så här:

Hetta upp smör i en panna och stek lammytterfiléerna tillsammans med timjan och vitlök. Lägg upp på en plåt. Baka i ugn på ca 130 grader tills köttets innertemperatur är 55 grader.

Använd samma panna som köttet just stekts i och stek timjan, vitlök med en skvätt rödvin samt lite smör.

Koka upp vatten och buljong (ca 1liter +1-2 buljongtärningar) och låt stå på svag värme. Smält smör i en rymlig kastrull. Tillsätt lök och ris, fräs några minuter utan att det tar färg. Tillsätt lite vin och lite buljong. Koka upp och låt småkoka utan lock. Tillsätt mer vin och buljong när vätskan kokat in i riset och repetera detta steg.

Skär av topparna på sparrisen, ca 5 centimeter och koka i lättsaltat vatten cirka 2 minuter eller tills de är al dente. Risotton är klar efter ca 20 minuter. Rör då i en klick smör och parmesan. Risotton ska vara krämig. Toppa med smörfrästa sparristoppar till serveringen.

Glöm inte att ställa in vinet i kylen ca 30 minuter så det kommer ner i temperatur. Ca 18 grader är optimalt för att fruktsmaken i vinet skall framträda optimalt. Gör detta när ni börjar med risotton och glömt inte att även lufta vinet i glas eller i karaf i god tid innan.

Hoppas det smakar!