Rumänska grilljärpar (Mici) med Tsatsiki och bakpotatis


The Great Bonza Reserve
Kompakt och intensiv doft med blåbärspackad frukt. Smaken har typiska australiensiska förtecken — eucalyptus samsas med plommon, blåbär, choklad och rostade fat. Allt tillsammans med mjuka men oblyga tanniner. Läs mer…
Du behöver
Mici
300 g köttfärs
300 g fläskfärs
150 g lammfärs
160 ml köttbuljong (ej koncentrat)
3 ml färsk timjan
3 ml paprikapulver
3 ml nymald svartpeppar
9 ml salt
80 ml kolsyrat vatten
1.6 ml bakpulver
3 vitlöksklyftor
Bakpotatis
Smör
Salt
Peppar
Tsatsiki
1 gurka
4 dl yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Borsta potatisen ren och gör små hål med en gaffel. Lägg potatisen på ugnsgaller och rosta i ca 1-1.5h beroende på storleken av potatisen. Värm sedan potatisen på grillen samtidigt som grilljärparna grillas
Gör Tsatsikin
Skölj och riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg i en sil eller på dubbelvikt hushållspapper, salta och låt rinna av i ca 15 minuter. Riv vitlöksklyftorna. Krama ut vätskan ut gurkan och blanda vitlök, olja samt yoghurt. Blanda runt och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen fram till servering.
Blanda alla ingredienser i en bunke tills de är väl blandade. Tillsätt bakpulver. Tillsätt sakta i en tunn stråle det kolsyrade vattnet, färsen ska vara fuktig men kunna behålla formen. Forma ca 7 cm långa cylindrar med en omkrets på ca 2.5-3 och lägg på grillen i ca 10 minuter. Vänd var annan minut.
Servera tillsammans med en tsatsiki och bakad potatis.
Här har vi mycket smaker och behöver ett kompakt och smakrikt vin med mycket frukt och rostad fatkaraktär. Här är Bonza reserve den perfekta matchningen!