Marockansk tagine med saffran


Les Pious Côtes du Rhône
Tydliga toner av mörka och röda bär och en ursprungstypisk kryddighet. Här finns även toner av lakritsrot och vilda örter. Ett välbalanserat vin med lång eftersmak som passar utmärkt till grillat och buffé. Läs mer…
Du behöver
Marockansk tagine med saffran
10 dl vatten
1 paket saffran, 0,5 g
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl olivolja
2 msk mald spiskummin
1 msk mald kanel
2 msk tomatpuré
1 aubergine, tärnad
1 zucchini, tärnad
2 morötter, hackade
1 ask cocktailtomater, halverade
2 paprikor, hackade
1 citron, skalet
2 dl torkade aprikoser, grovt hackade
3 burkar kikärter à 400 g, ca 9 dl kokta
salt
svartpeppar
Couscous
Tagine är en klassiker från Marocko och smaksätts ofta med saffran, så även här. Du kan slänga ner de grönsaker du har hemma, ju fler desto bättre. Traditionellt används inlagd citron men eftersom det kan vara lite knepigt att få tag på använder jag mig av citronskal.
Recept från våra vänner på Vegomagasinet.
1. Koka upp vattnet och rör ner saffran. Låt stå och dra medan du förbereder resten.
2. Fräs gul lök och vitlök i oljan tills den mjuknar och blir lätt transparent.
3. Rör ner spiskummin, kanel och tomatpuré och låt fräsa med i en minut.
4. Rör nu ner alla grönsaker och låt fräsa med tills allt har mjuknat och fått lite färg.
5. Häll på saffransvattnet, citronskal, torkade aprikoser och sköljda kikärter. Koka upp och låt puttra på i 45 minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och servera sedan med couscous.