Tips för ett perfekt hummerkok.

Tips för ett perfekt hummerkok.

Att koka hummer till perfektion är ibland en konst, men behöver på inget sätt vara något för professionella kockar. Med hjälp av ett par verktyg och vår guide nedan så kan alla få till ett perfekt resultat.

Att tänka på:

Under sommarhalvåret så har hummern ett tunnare skal och under vintern ett tjockare skal. Detta kan påverka koktiden så om ni utgår från recept så kan det ibland vara bra att koka hummern lite kortare än vad som står i vissa recept. Det går alltid att lägga tillbaka hummern i kokvattnet efter att ni har kontrollerat dess innertemperatur.

Vilken storlek på kastrullen?

Oavsett om ni kokar eller ångar er hummer så är det viktigt att man använder en stor kastrull så värmen cirkulerar jämnt över hela hummern. Om ni inte har en större kastrull så koka dem då i omgångar. En kastrull på ca 5 liter kokar i regel två max tre humrar.

Att koka eller ånga hummer?

Det finns flera traditionella sätt att tillaga hummer och att koka eller ånga är vanligast. Det finns olika fördelar med dessa två metoder.

Om ni ska tillaga fler än 4 humrar så är kokning att föredra. Denna tillagningsmetod tillagar även hummern jämnare jämfört med ångning. Den höga och intensiva värmen gör även att tillagningen går snabbare samt att det är lättare att avlägsna köttet från dess skal.

Tillagningstiden för en hummer varierar beroende på dess storlek. Man vill att hummerköttet ska vara 60–61 grader. Mät temperaturen genom att sticka in en termometer på undersidan av stjärten, närmast kroppen på hummern. De flesta humrar som är lite mindre kokar på ca 5–6 minuter. Ett bra riktvärde kan vara ca 1 minut per hundra gram. Men det kan variera så bäst är att hålla koll på temperaturen av köttet.

Det är även viktigt att koka med en hög salthalt. Man vi ha samma salthalt som havet den kommer ifrån. Ca 3,5% salthalt eller 1 ½ msk salt per liter vatten.

Låt vattnet koka upp och dra sedan ner värmen lite så att det inte stormkokar. Lägg ner hummern med klorna först.  Ni kan höra ett pipande ljud från hummern, detta ljud uppstår när ånga tränger ut ur dess skal.

Låt även banden som täcker klorna vara på om ni kokar en färsk hummer. Om ni inte är experter på att hantera hummer så kan klorna åsamka en hel del skada på fingrar eller på humrarna själva.

En kokt hummer suger åt sig en hel del vätska. Ni kan göra små hål i stjärtpartiet samt kroppen för att denna vätska ska rinna ut. Hummerns stjärt kommer rulla ihop sig när den tillagas, de små mindre benen fälls däremot ut när den är tillagad.

Om hummern har långa antenner så är det ett tecken på att den har fångats vild. Dessa knäcks av enkelt när hummern är genomkokt.

När innertemperaturen har kommit upp till 60–61 grader så kan tillagningen fortsätta relativt snabbt pga. all värme som finns innanför skalet. En överkokt hummer kan bli seg och trådig så ett tips är att snabbt överföra hummern till kallt vatten så att tillagningsprocessen avtar omedelbart.

Ångad hummer:

Att ånga hummer har vissa fördelar. Hummern tenderar att bli mörare i köttet samt att dem inte suger åt sig lika mycket vatten. Vattnet späder ut smaken en del och ångning låter därför havsfräschören vara mer påtaglig. Det går även snabbare att avsluta tillagningstiden på ett mer direkt sätt. Tillagningen tar lite längre tid men det är dessutom en lägre chans att hummern blir överkokt.

Gör så här:

Fyll en stor kastrull med ca 5-6cm vatten. Låt koka upp och salta lika mycket som vid en kokning. Använd gärna havssalt. Om en normalstor hummer kokar klart på ca 5–6 minuter så räkna på ca 7-8 minuter när ni ångar. Se till att ha koll på temperaturen. Det är den som styr tillagningen.

När hummer har ångat klart så lägg dem i en större behållare och låt dem svalna i ca 5 minuter innan ni börjar knäcka skalen. Observera att humrarna är mycket heta när det är klara så använd en griptång när ni förflyttar dem från ångningen.

Är en röd hummer färdigkokt?

Humrar finns i princip alla färger förutom just röda. Men de byter färg när de tillagas, eller rättare sagt alla färgpigment försvinner förutom den röda bakgrundsfärgen. En hummer kan dock vara undertillagad även om den är röd. Så håll koll på temperaturen.

Hur mycket kött får man av en hummer?

Detta beror såklart på storleken på hummern. Men ett riktvärde att en hummer på ca 700g ger drygt 3 dl hummerkött.

Går det att åter värma en kokt hummer?

Ja det går bra, men det blir bäst att äta dem nykokta. En kokt eller ångad hummer kan förvaras i kylen i ca 24h. Om ni måste vänta längre så är det bäst att plocka ut köttet ur hummern och förvara det i en ziplock-påse eller burk med lock. Max 2–3 dagar.

Här kommer ett par recept med hummer:

Hoppas det smakar!

Ett mycket bra vin till Hummer!

Villa Blanche Picpoul de Pinet (Nyhet)

Art.nr. 258801

Villa Blanche Picpoul de Pinet (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral Läs mer…


119 kr

Föregående inlägg