Platt grillad kyckling med piri pirisås

The Great Bonza Reserve

Art.nr. 6816-01

The Great Bonza Reserve

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Kompakt och intensiv doft med blåbärspackad frukt. Smaken har typiska australiensiska förtecken — eucalyptus samsas med plommon, blåbär, choklad och rostade fat. Allt tillsammans med mjuka men oblyga tanniner. Vinet är smakrikt och generöst och passar perfekt till rätter som pulled pork eller ribs. Läs mer…


Du behöver

Platt grillad kyckling med piri pirisås

500 ml rostad paprika, ej vätskan
5 Piri Piri, färska
4 stora vitlöksklyftor
½ tsk torkad oregano
1 msk havssalt
60 ml citronjuice
150 ml +1 msk druvkärneolja
1 hel kyckling ca 1.5kg
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk svartpeppar

I en matberedare, blanda paprikan, vitlök, oregano och salt tills det blir en jämn pasta. Värm sedan upp allt på medel värme i en mindre kastrull i ca 5 minuter. Låt det svalna i ytterligare 10 minuter.

Lägg sedan tillbaka det i mixern, tillsätt citronsaften och blanda på låg puls. Medan mixern är igång tillsätt oljan under omrörning. Spara sedan ca 1/5 del av såsen för att pensla kycklingen med under grillningen.

Tänd grillen. Tänk på att alla grillar är olika men försök att få en grilltemperatur i spannet 150-175 grader. Var även försiktig så att skinnet inte börjar brinna.

Lägg den rumstempererade kycklingen med ryggen uppåt. Klipp med en grov sax på vardera sida av ryggraden för att avlägsna den helt.

Vänd sedan på kycklingen och platta till den samt vik ut benen. Torka den rent med kökspapper och pensla den med olivolja, salt, rökt paprikapulver samt peppar.

Lägg kycklingen på grillen, på medium värme, ej direkt mot en kolbädd, med skinnsidan ner och grilla tills den fått färg. Pensla den med såsen och vänd försiktigt. Forsätt sedan att grilla den på medium värme och pensla var tionde minut. Tillsätt att tillaga kycklingen till dess att innertemperaturen på den tjockaste delen av kycklingbröstet har en innertemperatur på 74°C.

Servera med en god dipsås och pommes frites samt ett glas Bonza Reserve.


Föregående inlägg
Nästa inlägg