Fredagsdesserten – äppelpaj deluxe med Roy Fares

Cava Roy Brut Nature

Art.nr. 5063201

Cava Roy Brut Nature

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.

Läs mer…


Du behöver

Mördegsbotten

120 g smör, rumstempererat
180 g vetemjöl [3 dl]
60 g florsocker [1 dl]
20 g äggula [1 st]

Mazarinfyllning

190 g mandelmassa
2 g kardemumma [1 tsk]
80 g smör, rumstempererat
50 g ägg [1 st]
50 g äggula [3 st]

Äppelfyllning

4 äpplen
2 g kardemumma [1 tsk]
8 g malen kanel [1 msk]
50 g sötmandel, flisad [0,75 dl]
50 g flytande honung [2 msk]
40 g rörsocker [0,5 dl]

Havrecrumble

50 g strösocker [0,5 dl]
90 g vetemjöl [1,5 dl]
20 g havregryn [0,5 dl]
2 g bakpulver [0,5 tsk]
60 g smör, rumstempererat

Vaniljsås

150 g äggula [8 st]
180 g strösocker [2 dl]
1 vaniljstång
600 g vispgrädde [6 dl]
150 g mjölk [1,5 dl]
35 g osaltat smör

Äpplen är i säsong och i hösttider finns det väl knappast någon efterrätt som är mer älskad än äppelpaj? Så hur gör Sveriges bästa konditor sin äppelpaj? Här kommer Roy Fares recept på den älskade klassikern.

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
  3. Mazarinfyllning
    Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör smör, lite i taget.
  4. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
  5. Äppelfyllning
    Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
  6. Havrecrumble
    Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
  7. Vaniljsås
    Blanda äggulor och strösocker i en bunke.
  8. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull.
  9. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl.
  10. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt upp blandningen under konstant omrörning tills den börjar tjockna.
  11. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
  12. Grädda pajen
  13. Sätt ugnen på 175 grader.
  14. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter.
  15. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

Avnjut äppelpajen tillsammans med ett glas Cava Roy Brut Nature!

 

 


Föregående inlägg
Nästa inlägg