Fredagsdesserten med Roy Fares – Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone

Cava Roy Brut Nature

Art.nr. 5063201

Cava Roy Brut Nature

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.

Läs mer…


Du behöver

Havrekrisp

50 g smör, rumstempererat
75 g vetemjöl [1,25 dl]
15 g havregryn [0,5 dl]
40 g rörsocker [0,5 dl]
4 g vaniljsocker [0,5 msk]
3 g bakpulver [0,5 tsk]
3 g kardemumma

Mascarponekräm

250 g mascarpone
45 g strösocker [0,5 dl]
250 g vispgrädde [2,5 dl]
5 g vaniljsocker [0,5 msk]

Karamelliserade äpplen

3 äpple, granny smith
145 g strösocker [1,5 dl]
50 g vatten
40 g osaltat smör
5 g malen kanel
50 g vatten [0,5 dl]
25 g calvados [0,25 dl]

Hösten är här och äppelförråden är fyllda till bredden. Så varför inte passa på att göra en ljuvlig höstdessert signerad Roy Fares. Här kommer veckans Fredagsdesserten!

Gör så här:

Gör så här

  1. Havrekrisp
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Smula ut degen på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter.
  2. Mascarponekräm
    Vispa mascarpone, vaniljsocker och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner grädden lite i taget och vispa tills krämen är lätt lösvispad.
  3. Karamelliserade äpplen
    Skala och dela äpplen i lagom stora bitar. Koka strösocker med vatten i en tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun färg. Lägg sedan i lite i taget av äpplena och rör runt, klicka i smör och blanda. Ha sedan i kanel, vatten och calvados. Koka på mellan värme tills äppelbitarna känns mjuka, ställ år sidan och låt svalna helt.

Servera tillsammans med ett glas Cava Roy Brut Nature!


Föregående inlägg