Fredagsdesserten med Roy Fares – Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone
Art.nr. 5063201
Cava Roy Brut Nature
Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.
Du behöver
Havrekrisp
50 g smör, rumstempererat
75 g vetemjöl [1,25 dl]
15 g havregryn [0,5 dl]
40 g rörsocker [0,5 dl]
4 g vaniljsocker [0,5 msk]
3 g bakpulver [0,5 tsk]
3 g kardemumma
Mascarponekräm
250 g mascarpone
45 g strösocker [0,5 dl]
250 g vispgrädde [2,5 dl]
5 g vaniljsocker [0,5 msk]
Karamelliserade äpplen
3 äpple, granny smith
145 g strösocker [1,5 dl]
50 g vatten
40 g osaltat smör
5 g malen kanel
50 g vatten [0,5 dl]
25 g calvados [0,25 dl]
Hösten är här och äppelförråden är fyllda till bredden. Så varför inte passa på att göra en ljuvlig höstdessert signerad Roy Fares. Här kommer veckans Fredagsdesserten!
Gör så här:
Gör så här
- Havrekrisp
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Smula ut degen på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter. - Mascarponekräm
Vispa mascarpone, vaniljsocker och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner grädden lite i taget och vispa tills krämen är lätt lösvispad. - Karamelliserade äpplen
Skala och dela äpplen i lagom stora bitar. Koka strösocker med vatten i en tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun färg. Lägg sedan i lite i taget av äpplena och rör runt, klicka i smör och blanda. Ha sedan i kanel, vatten och calvados. Koka på mellan värme tills äppelbitarna känns mjuka, ställ år sidan och låt svalna helt.
Servera tillsammans med ett glas Cava Roy Brut Nature!