Chahohbili – Georgisk kycklinggryta


Chinon Fabien Demois
Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Läs mer…
Du behöver
Chahohbili
1,1 kg. kycklinglår med skinn & ben
Salta och peppar
6 msk olivolja
1 stor gul lök
1 röd paprika
740g-850 g tärnade San Marzano-tomater eller 1,6 kg färska tomater
1-2 jalapeños, skivade
1 liten chilipeppar
1 ⅛ dl hackad färsk koriander
2-3 pressade vitlöksklyftor
Chahohbili är en klassiskt och traditionell georgisk maträtt med kyckling, tomater och en behaglig hetta. Rätten smakar extra gott när tomater är i säsong.
Krydda kycklinglåren med salt och peppar.
I en stor tjockbottnad gryta, värm 4 msk olivolja på hög värme tills den blir rykande het. Lägg i den kryddade kycklingen och bryn på båda sidor. Ta bort kycklingen och ställ åt sidan.
Tillsätt ytterligare 2 msk olivolja i samma stekpanna och höj värmen till medelhög. Tillsätt den skivade löken och tillaga i ca 2 minuter. Lägg sedan i den skivade paprikan. Koka i ytterligare 3 minuter.
Lägg i de hackade tomaterna. (om du inte har säsongstomater använd färdigpackade tomater, helst av märket Pomi eller San Marzano). Täck grytan med ett lock och koka på medelvärme i 10 minuter.
Lägg tillbaka kycklingen i grytan och smaka av med salt. Börja med 1 tsk. Du kan lägga till mer senare efter eget tycke. Lägg tillbaka locket över grytan och koka kycklingen i ca 30 minuter till.
Tillsätt de skivade jalapeños, chilipeppar hackad koriander och pressad vitlök. Koka upp och ta bort från värmen. Servera varm med naanbröd till eller ett annat gott bröd.






