Kronärtskockssoppa
Villa Blanche Picpoul de Pinet
Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral Läs mer…
Du behöver
Kronärtskockssoppa
1 msk olivolja
2 msk, 20 g smör
1/2 gul lök, finhackad
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, krossad
1/4 tsk torkad muskot
Ett par saffranstrån
800g hackade kronärtskockshjärtan
salt och nymald pepar
1 liter kokande vatten
100ml matlagningsgrädde
4 skivor bacon eller pancetta
babyspenat, hackad
Ett gott bröd till
Muskot och saffran lyfter upp kronärtskockans delikata och nötiga smaker i detta recept. Färsk kronärtskocka är bäst men det går även bra med kronärtskocka på burk, men pressa ur allt vatten eller lag innan.
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna eller tjock kastrull till medium värme, tillsätt olja och smör. Lägg i lök, schalottenlök, vitlök, muskot samt saffran och låt puttra i ca 3 minuter. Tillsätt därefter kronärtskockan och krydda lätt med salt och peppar. Fortsätt röra i ytterligare 3 minuter.
Häll sedan på en liter med kokande vatten och rör om. Sänk värmen något så att soppan sjuder. Sänk därefter ytterligare värmen ett snäpp och låt sjuda i ca 10 minuter under lock. Prova så att grönsakerna är genomkokta och mjuka. Ställ sedan av från värmen och låt svalna i flera minuter.
När soppan svalnat så häll den i en mixer. Mixa tills ner får en fin och slät soppa och häll därefter tillbaka soppan i kastrullen och värm upp försiktigt. Medan soppan värms så värm även grädden i en liten kastrull. Låt den komma upp i värme tills den sjuder. Visst, det går att hälla grädden direkt ner i soppan, men via detta sätt blir den extra krämig och luftig. I en annan nonstick panna stek baconet knaperstekt. Låt sedan fettet rinna av på ett hushållspapper.
Tillsätt därefter spenaten till soppanoch rör om tills dessa att spenaten skrumpnar ihop. Stäng sedan av värmen. Rör sedan ner den sjudande grädden i soppan och smaka av med salt och peppar.
Servera i skålar och lägg en bit bacon i varje soppa!
I glaset ett härligt sydfransk vitt vin. Villa Blanche Picpoul de Pinet!