Polenta med stekt svamp, parmesanost och karamelliserad lök


Chinon Fabien Demois
Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur Läs mer…
Du behöver
Polenta
500 g polenta
1,5 liter vatten
1 tsk salt
100 g svamp (valfri sort), skivade
1 stor lök, skivad
2 msk smör
1 dl grädde
1/2 dl parmesan ost, riven
salt och svartpeppar efter smak
Polenta är både gott och mättade och kan med fördel användas som ett alternativ till pasta, ris eller potatis.
Gör så här:
- Koka upp vattnet i en stor kastrull med 1 tsk salt. Tillsätt polentan och rör om med en träslev. Låt koka på medelvärme i ca 20 minuter, rör om då och då, tills polentan är mjuk och tjock.
- Medan polentan kokar, kan du steka svampen i en stekpanna med lite olivolja eller smör. Låt svampen steka i ca 5 minuter, tills den är mjuk och gyllenbrun. Ta bort svampen från pannan och lägg den åt sidan.
- I samma stekpanna, smält 2 msk smör och lägg i löken. Låt löken steka på medelvärme i ca 10 minuter, tills den är mjuk och karamelliserad.
- Tillsätt grädden till polentan och rör om. Lägg svampen och karamelliserad lök ovanpå polentan och rör om.
- Servera polentan i portioner och toppa med riven parmesan ost och salt och svartpeppar efter smak.
Servera tillsammans med ett glas Fabien Demois Chinon som för övrigt precis fick 5+ i Aftonbladet!