Lins- och kastanjsoppa

Domaine de Mourchon Tradition

Art.nr. 9577901

Domaine de Mourchon Tradition

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Mörkt fruktigt med läckra toner av björnbär och körsbär. Fin kryddighet av lagerblad och svarta oliver. Stabila men mjuka och harmoniska tanniner samt en pigg och fräsch syrlig längd. Läs mer…


Du behöver

Zuppa di Lenticchie alla Montanara (Lins- och Kastanjsoppa)

500g linser
30 till 40 färska eller förkokta kastanjer, brutna i små bitar
Salt och nymald svartpeppar
3 färska lagerblad, eller 5 torkade
9 msk olivolja
150g saltat sidfläsk eller bacon, hackat
1 tsk torkad mejram
3 msk hackad basilika
2½ msk tomatpuré
Nyriven parmesanost

Dyk in i hjärtat av höstens smaker med vårt senaste recept på Zuppa di Lenticchie alla Montanara, en värmande och rustik lins- och kastanjsoppa som lovar att förgylla dina kalla kvällar. Perfekt balanserad med nötaktiga kastanjer, mjuka linser och rikedom av aromatiska örter, denna soppa är en hyllning till enkla, närande ingredienser som tillsammans skapar en förförisk och mättande måltid. Oavsett om du letar efter en tröstande middag eller en elegant förrätt till ditt nästa höstgille, kommer vår Zuppa di Lenticchie alla Montanara att leverera smaker som värmer själen. Och oroa dig inte om du inte kan hitta färska kastanjer; vi delar med oss av hur du kan anpassa receptet med förkokta eller konserverade alternativ för att göra din matlagning smidig och bekymmersfri. Låt oss ta en tugga av hösten tillsammans!

Gör så här:

Om du använder färska kastanjer, skär med en vass kniv av den rundade delen av det yttre skalet på kastanjerna. Sprid ut dem på en grund bakplåt och placera i ugnen förvärmd till 180°C (350°F) i ungefär 30 minuter eller tills de är tillagade. Skala av det yttre och inre skalet, bryt kastanjerna i små bitar och ställ åt sidan.

Placera linserna i en medelstor kastrull och fyll den med kallt vatten till cirka 4 gånger volymen av linserna. Tillsätt en generös nypa salt, nymalen peppar och lagerbladen. Täck över och koka upp. Sänk värmen och koka tills linserna är mjuka (30 till 40 minuter). Stäng av värmen. Ta bort och kassera lagerbladen, och håll kastrullen täckt.

Värm 3 matskedar olja i en stekpanna över låg värme och fräs sidfläsket utan att det blir knaprigt. Lägg till mejram, basilika, kastanjer, tomatpuré och en skopa av vattnet där linserna kokades. Rör om väl och koka tills såsen har reducerats.

Värm upp linserna igen, tillsätt såsen och koka på måttlig värme i 20 minuter. Kontrollera kryddningen. Häll soppan i individuella skålar och häll en matsked olivolja i varje portion. Servera med riven Parmesan.

OBS:

Om du inte har tillgång till färska kastanjer kan du använda förkokta eller konserverade kastanjer som ett bekvämt alternativ. Dessa kastanjer är redan skalade och redo att användas i din matlagning, vilket sparar tid. Här är hur du kan anpassa receptet med förkokta eller konserverade kastanjer:

  1. Förberedelse: Eftersom förkokta eller konserverade kastanjer redan är mjuka och tillagade, behöver du inte baka dem i ugnen. Du kan helt enkelt hoppa över steget med att förbereda färska kastanjer i ugnen. Om kastanjerna är hela, bryt eller skär dem i små bitar innan du använder dem i receptet.
  2. Mängd: Använd motsvarande mängd förkokta eller konserverade kastanjer som receptet kräver för färska kastanjer. Om receptet anger 30 till 40 färska kastanjer, motsvarar det ungefär 1 till 1,5 koppar hackade förkokta eller konserverade kastanjer. Justera mängden efter eget tycke beroende på hur mycket kastanj smak du föredrar i din soppa.
  3. Tillsättning till receptet: Lägg till de förkokta eller konserverade kastanjbitarna i soppan enligt receptets instruktioner, precis som du skulle med de färska kastanjerna efter att ha bakat och förberett dem. Eftersom de redan är mjuka, behöver de inte kokas lika länge, så du kan lägga till dem lite senare i matlagningsprocessen om du vill behålla lite mer av deras textur.

Förkokta eller konserverade kastanjer kan vara ett utmärkt alternativ när färska inte är tillgängliga, och de ger en liknande söt, nötaktig smak till rätter som lins- och kastanjsoppa.