Tabbouleh – libanesisk persiljesallad med bulgur och mynta
En krispig, örtig sallad med bulgur och citron – klassisk tabbouleh är det perfekta våriga tillbehöret eller lättlunchen, och funkar utmärkt till vin.


Mooi by Org de Rac
Ungdomlig, aromatisk smak med inslag av nässlor, svartvinbärsblad, päron, örter och citrus Läs mer…
Du behöver
Tabbouleh
1 dl fin bulgur (gärna libanesisk)
2,5 dl kokande vatten
4 stora knippen bladpersilja
0,5 dl färsk mynta
3 tomater
0,5 gurka (gärna urkärnad)
3 salladslökar eller 1 liten rödlök
1 citron, saften
0,5 dl olivolja
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Blötlägg bulgurn: Häll det kokande vattnet över bulgurn i en skål. Täck med lock eller plastfilm och låt svälla i 15–20 minuter tills all vätska absorberats. Fluffa med gaffel.
Finhacka grönsakerna: Hacka persilja och mynta mycket fint. Tärna tomater och gurka smått. Finhacka lök.
Blanda: Rör ihop bulgur med de hackade grönsakerna. Tillsätt citronjuice, olivolja, salt och peppar. Blanda noga.
Servera kall: Dekorera gärna med myntablad och citronskivor.
❓ Vanliga frågor:
Kan man använda quinoa i stället för bulgur?
Ja, men då blir det tekniskt sett inte klassisk tabbouleh – men lika gott!
Hur länge håller tabbouleh i kylen?
1–2 dagar. Smakerna utvecklas ofta till dag två.
Vilket vin passar till tabbouleh?
Välj ett friskt vitt vin, som Sauvignon Blanc, Pinot Grigio eller en fruktig rosé som Pink PET.