Risotto med butternutpumpa och rostad savojkål

Butternutpumpan har en söt och nötig smak som tillsammans med risotton skapar en härligt mustig maträtt. Blomkålen och Savoykålen bidrar till en läcker presentation och mild rostad smak.

Vinmatchningen består av Alicantes Francisco Gomez!

Francisco Gómez

Art.nr. 659801

Francisco Gómez

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Ungdomligt, fruktigt och kryddigt med inslag av mörka körsbär, plommon och örter. Läs mer…


Du behöver

Risotto

500g pumpa, butternut
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl carnaroliris
3 dl vitt vin
1-1½ l grönsaksbuljong
3 dl parmesanost
En klick smör
Salt och peppar

Servering

¼ blomkålshuvud
¼ savojkålshuvud
½ dl hasselnötter
Olivolja
Parmesanost
Persilja
Salt och peppar

Skala och hacka schalottenlöken samt vitlök fint. Hetta upp smör eller olivolja i en stekpanna och fräs löken utan att den får färg. Tillsätt riset och rör om så att riskornen drar åt sig alla smaker och får en blankare yta.

Slå på vinet och detta låt koka in. Skala och skär ner pumpan i tärningar. Tillsätt pumpan till riset. Späd sedan med grönsaksbuljong tills riskornen blivit mjuka, men fortfarande har kvar en viss kärna.

Dra av från plattan och tillsätt parmesanost och smör. Smaka av med salt och peppar.

Servering: Sätt ugnen på 200˚. Dela ner blomkålen i buketter och klyfta savojkålen. Lägg grönsakerna på en plåt och ringla över olivolja; salta och peppra.

Rosta kålen i ugnen tills den fått bra med färg. Hacka hasselnötterna och rosta dem i en torr panna. Lägg upp risotton i en djup tallrik, lägg över blomkål och savojkål. Strössla över hasselnötterna och riv över ytterligare parmesanost. Avsluta med persilja.