Grillad sesampanerad tonfisk med vitlöksfrästa haricots verts

Morandé Estate Gran Reserva Sauvignon Blanc

Art.nr. 2251

Morandé Estate Gran Reserva Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ungdomlig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, svartvinbärsblad, krusbär, fläder och nässlor. Läs mer…


Du behöver

Tonfisk

2 rejäla bitar tonfisk
1.7 dl sesamfrö
Sesamolja
Olivolja
Svartpeppar

Haricot vertes fräs

5 nävar haricots verts
1 vitlöksklyfta
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl hackad rödlök
1 msk Olivolja

321 sås

3 delar Hoisin sås
2 delar Soja
1 del Sriracha (Het tai sås)

Gör så här:

Ta ut tonfiskfiléerna ur kylen och låt bli rumstempererade (15-20 minuter) Lägg på minnet hur fibrerna på filéerna går så ni vet hur ni ska skära dem senare. Genom att skära tvärs över fibrernas riktning så får ni mörare bitar.

Hetta upp grillen och panera filéerna med olivolja stänk även dem med ett par droppar sesamolja på vardera sidan samt peppra med nymalen svartpeppar. Panera därefter med ett tunt lager sesamfrö och tryck försiktigt in dem i filéerna. Grilla sedan dem ca 2 minuter på vardera sidan och flytta dem direkt från grillen. Låt vila i ca 15 minuter.

Under tiden tonfisken vilar så hetta upp en panna med olivolja och fräs haricots verts tillsammans med mandel, en vitlöksklyfta samt rödlök.

Skvätt sedan ett par droppar av 321 såsen över de uppskurna tonfiskbitarna. Var försiktig med att ta för mycket av såsen. Den ska ge ett lätt sting, men inte ta över tonfiskens härliga smak eller bli för mycket tillsammans med vinmatchningen.

Som vinmatchning vill vi ha ett mycket fruktigt vin från en av vinvärldens bästa tonfiskmatchningar. Morande Sauvignon Blanc blir här en magisk kompanjon till denna härliga rätt.

Låt det smaka!