Fredagsdesserten med Roy Fares – Pumpkin Cheesecake

Cava Roy Brut Nature (Nyhet)

Art.nr. 5063201

Cava Roy Brut Nature (Nyhet)

 • Sötma
 • Fyllighet
 • Fruktsyra

Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.

Läs mer…


Du behöver

Botten

100 g smör
200 g digestivekex [14]
30 g farinsocker [3 msk]
2 g malen kanel [0,5 tsk]
10 g vaniljsocker [1 msk]

Pumpapuré

200 g pumpa, skalad

Fyllning

900 g färskost, rumstempererad
130 g strösocker [1,5 dl]
35 g farinsocker [0,5 dl]
5 g vaniljsocker [0,5 msk]
6 g malen kanel [1 msk]
3 g nejlika [0,5 tsk]
1 g muskot [1 krm]
150 g gräddfil, rumstempererad [1,5 dl]
165 g ägg, rumstempererade [3 st]
30 g äggula [2 st]

Servering

grädde, lättvispad
malen kanel

Visste ni att Cava och desserter passar utmärkt tillsammans? Faktum är att det är väldigt vanligt att en flaska Cava öppnas till dessert i Spanien och i synnerhet i Barcelona.

Detta vill vi såklart dela med oss av, så vi, tillsammans med Roy Fares och Olivia Junyent kommer framöver, varje fredag bjuda på ett nytt recept som vi kallar fredagsdesserten!

Denna veckas recept är en Pumpin Cheesecake, en kryddig cheesecake med pumpa, kanel, nejlika och muskot. Det är en dessert som passar utmärkt till Cava Roy Brut Nature och är en perfekt efterrätt eller höstfika på Roy Fares vis.

Längre ner på denna sida kan ni se en film där Roy och Olivia besöker vingården där druvorna till Cava Roy Brut Nature växer, samt talar om Cava och desserter.

 

Gör så här:

 1. Botten
  Sätt ugnen på 200° grader varmluft. Smält smöret i en kastrull.
 2. Kör kexen, farinsocker, kanel och vaniljsocker till fina smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda runt.
 3. Smöra lätt en rund springform 22-24 cm i diameter på sidorna och lägg bakplåtspapper i botten. Fördela sedan smulorna jämnt i springformen och platta till ytan lite lätt med baksidan av en slickepott, grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
 4. Pumpapuré
  Tärna pumpan. Koka upp i vatten tills pumpabitarna känns mjuka. Sila av vattnet och mixa pumpabitarna till en slät och fin puré, plasta och låt svalna.
 5. Fyllning
  Sätt ugnen på 130 grader varmluft. Vispa färskost, farinsocker, vaniljsocker, kanel, nejlika och muskot fluffigt i en bunke. Vispa sedan i gräddfil. Vänd ned pumpapurén.
 6. Blanda ner 1 ägg i taget samt äggulorna och blanda noga. Fördela fyllning och stoppa in cheesecaken i ugnen på 130 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45-50 minuter. Stäng av ugnen, lufta några sekunder och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 30 minuter.
 7. Ta ut och låt svalna ute innan du ställer in den i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den blir riktigt krämig.
 8. Servering
  Toppa den kalla cheesecaken med vispad grädde och pudra över kanel.

 

Följ med till Barcelona tillsammans med Roy och Olivia som besöker vingården där druvorna till Cava Roy Brut Nature växer, samt talar om Cava och desserter.